Kako je Jugoslavija prije 50 godina vakcinisala milione građana protiv velikih boginja

0
214

Svijet je krajem ove godine zvanično počeo proces vakcinacije protiv korone. Neko više, neko manje, a neko nikako. Naša država još nije dobila svoje prve doze vakcine i upitno je kada će stići. Shodno tim procesima umjesno se prisjetiti procesa vakcinacije u Jugoslaviji prije skoro 50 godina.

Tada se Jugoslavija borila protiv epidemije velikih boginja. Reakcija tadašnjih vlasti bila je ekspresna od pojave prvog slučaja zaraze – hodočasnika s Kosova koji je donio virus.

Naravno, za razliku od koronavirusa koji već godinu “drma” svijet, velike boginje su čovječanstvu već bile poznate, na vakicnu nije bilo potrebno čekati, već je samo trebalo hitno suzbiti širenje. Ipak, i u dosta skromnijim medicinskim uslovima tadašnje jugoslavenske vlasti su za dva mjeseca vakcinisale milione svojih građana.

Beogradski Institut “Torlak” tada je koordinirao cijeli proces, a policija i vojska su odigrale veliku ulogu u samom procesu vakcinacije.

Đula Lošonc bio je tada đak završnog razreda Srednje medicinske škole u Subotici.

Foto: Getty Images

“Vojska i policija su bile angažovane da bi regulisale kretanje, jer je bilo zabranjeno kretanje svima koji nisu vakcinisani – na ulazima u gradove i izlazima iz njih su zaustavljana vozila, na perone autobuske i željezničke stanice nije se moglo bez potvrde o vakcinaciji”, prisjeća se Lošonc u razgovoru za BBC na srpskom.

Predsjednik Josip Broz Tito odobravao je mjere i poteze, ali svjedočenja ljekara kažu da je pohvalno što se Tito u periodu krize nije mnogo pojavljivao u javnosti. Na kraju je epidemija suzbijena sa 175 zaraženih i 35 smrtnih slučajeva.

A danas, kada živimo globalnu pandemiju, vakcinacija će, izgledno je, biti složeniji proces. Vakcina je tek odobrena, a neke tek trebaju biti odobrene.

Da bi se stekao kolektivni imunitet u jednom društvu potrebno je vakcinisati minimalno 75 posto populacije. Vakcina se daje u dvije doze, a imunolozi smatraju da za djelovanje vakcine treba proći izvjesno vrijeme. Tako, ukoliko proces vakcinacije počne tek u četvrtom mjesecu, ona će djelovati moguće tek u šestom mjesecu naredne godine.

Izvor: Klix.ba