Kip Rugove u dvorištu katedrale Majke Tereze u Prištini

0
247
Foto: reporteri.net

Kip bivšeg kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, svečano je otvoren danas u dvorištu katedrale “Majka Tereza” u Prištini, javljaju kosovski mediji

Kip Rugove postavljen je na mjestu gdje je planirano da se postavi kip Antona Çette, ali ova je odluka povučena nakon protivljenja porodice i odlučeno je da se kip Çetta postavi u dvorište Filološkog fakulteta, piše Reporteri.net.

U medijima je objavljeno da je ovaj kip postavljen bez dozvole opštine Priština.

Inače, nakon Rugovine smrti 2006. godine u javnosti su se pojavile brojne spekulacije da je on prešao na katoličanstvo, iako za te tvrdnje ne postoje valjani dokazi.

Foto: reporteri.net

Sahrana Rugove dodatno je izazvala brojne nedoumice koje godinama vladaju na Kosovu. Mediji su prije njegove smrti pisali da je Rugova još 1994. prešao na katoličanstvo te ga je te godine lično krstio Papa Jovan Pavle II.

Niko tu vijest nije demantovao niti potvrdio, ali je jedan njegov bliski saradnik rekao da je Rugova “uvijek želio da se Albanci vrate svojoj izvornoj vjeri”.

Generalni vikar Prizrensko-prištinske biskupije, Don Shan Zefi, u jednoj TV emisiji rekao je da Rugova nije umro kao musliman, “jer mu je duša bila katolička”.

Foto: FM Images

Katedrala “Majka Tereza” u centru Prištine, ispred koje je postavljen spomenik Ibrahima Rugove, svečano je otvorena 2014. godine i najveća je katolička katedrala na Balkanu.

Majka Tereza, katolička misionarka koja je veći deo života provela pomažući siromašnima u Kalkuti, umrla je 5. septembra 1997. u 87. godini od srčanog udara. Nobelovu nagradu za mir je dobila 1979. godine za humanitarni rad.

SDA Sandžaka je 2019. godine, pod uticajem predsjednika albanske organizacije “Kosovo za Sandžak” Ismeta Azizija, zahtijevala od skupština Novog Pazara, Tutina i Sjenice da se pojedine ulice u ovim sandžačkim gradovima preimenuju sa imenima albanskih ličnosti, a na spisku su bili Ibrahim Rugova i Majka Tereza.

Izvor: Sandzacke.rs