“KO DRUGOM JAMU KOPA…” Šta se to dešava u Sjenici?

0
253

Lokalni portali danima različito izvještavaju o događajima na političkoj sceni u Sjenici. Dok jedni pišu da je SPP na vlasti, drugi navode da je to SDP, prenosi B92.net.

Kako se navodi, nakon lokalnih izbora Stranka pravde i pomirenja (SPP), na čijem je čelu Muamer Zukorlić, je sa srpskim listama i Grupom građana Aldin Dino Kurtović napravila vlast u Sjenici, a zasjedanjem tog dana, 7. oktobra pokušano je, kako navode, preglasavanje većinske vlast od strane odbornika SDP i SDA i tri nezavisna kandidata sa koalicione liste SNS-a.

Prošle nedjelje, 7. oktobra, na loklanim portalima objavljena je vijest da je SDP Rasima Ljajića uspjela je da formira vlast i “bude u vlast u svim sandžačkim opštinama, od Novog Pazara pa do Priboja”.

Dok jedan lokalni portal u tekstu “Nikad jači SDP”, naglašava da SDP u Sjenici ima predsjednika opštine iz svojih redova, jedan drugi portal navodi da je vlast u Sjenici – pala.

Šta se zapravo desilo?

Kako pišu lokalni mediji, na prošloj sjednici koalicija SDP-SDA “uz pomoć” tri srpska odbornika i jednog odbornika koji je nelegalnim putem dobio mandat uz pomoć Izborne komisije koja je još uvijek bila u rukama SDA stranke, je nelegalnim putem pokušala dodijeliti mandat odborniku koji bi podržao opoziciju, suprotno zakonskim propisima.

Screenshot: SANA

Predsjednik Skupštine dr. Rejhan Rejhan Kurtović je odredio polučasovnu pauzu tokom sjednice tog 7. oktobra, a ukupno 20 odbornika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, Sandžačke demokratske partije (SDP) i Srpske napredne stranke (SNS) odbili su odlazak na pauzu. Oni su “samoinicijativno imenovali Momira Kovačevića za novog predsjednika Skupštine, iako nisu imali pravni osnov za takvo nešto”, navodi jedan lokalni portal.

Prema saznanjima portala B92.net situacija iz Sjence je stigla i do Upravnog suda, a to je za B92.net potvrdio Rejhan Kurtović, predsjednik Skupštine opštine Sjenica.

“Odbornik Andrija Milinkovič iz SNS-a je pokrenuo postupak pred Upravnim sudom kako bi zaštitio svoj odbornički mandat, jer je opštinska izborna komisija nezakonito taj mandat dodijelila Marku Pantoviću iz Pokreta snaga Srbije BK. O tome se izjasnio i odbor za Administrativno mandatna pitanja SO Sjenica koji nije prihvatio Uvjerenje od izborne komisije. Nakon toga izvršena je kompletna zakonska procedura na osnovu koje je poništeno uvjerenje Marku Pantoviću, a donijeto novo kojim se dodjelju mandat Andriji Milinkoviću na osnovu člana 48. stav 2 Zakona o lokalnim izborima”, kaže Kurtović i dodaje:

“Međutim, kako god da se uzme, za većinu je potrebno 20 odbornika, ovaj sporni mandat je bio 21, tako da odluka Upravnog suda ne može bitno uticati na odluke Skupštinske opštine Sjenica, to se samo postavlja pitanje da li će biti još jedan odbornik više ili manje”.

Dženeta Biševac/ Foto: B92/Privatna arhiva

A većinu od 20 odbornika je, prema pisanju lokalnih medija, omogućila upravo obronica SDP Dženeta Biševac. Ovo je za naš portal potvrdio dr Kurtović.

“Tačno je da je odbornica Biševac podržala aktutenu vladajuću većinu u Sjenici i tim činom jos jednom potvrdila legalitet i legitimitet vlasti koalicije Stranke pravde i pomirenja, SNS-a, SPS-a i grupa građana Bez diskiriminacije Aldin Dino Kurtovic i GG Zajedno Veroslava Karlicica”.

Iz SDP-a dolaze drugačije poruke. Njihov stav je da je sjednica 14. oktobra nelegitimna, i kako za portal B92.net navode – to je razlog bojkota sjednice održane juče.

“Ono što se dešava u Sjenici je demonstracija pravnog nasilja od strane SPP-a, stranke Muamera Zukorlića. Sjednicu koju su oni održali 14. oktobra bojkotovali smo jer je ista nelegalna i nelegitimna, 7. oktobra je zakazana sjednica održana i za nas završena, gdje smo u svemu postupali u skladu sa odredbama Poslovnika o radu i članova 141, stav 3. i član. 118 istog.

Novoformirana koaliciona većina sa svih 20 potpisa se nakon završene sjednice na kojoj smo izabrali nove organe vlasti, podnijela je zahtjev Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da izvrši nadzor nad novonastalom situacijom i nama omogući nesmetano funkcionisanje na čelu Opštine Sjenica. Od ministarstva očekujemo pozitivan odgovor, odnosno potvrdu svih Odluka donetih na završenoj sjednici od 7.oktobra”, navodi za portal B92.net predsjednik Gradskog odbora SDP u Sjenici Nermin Kamberović.

Izvor: b92.net