Korona u novopazarskoj Gimnaziji, zaražena učenica

0
147
Ilustracija

Prema podacima koje su lokalni mediji objavili u Novom Pazaru, jedna djevojčica, učenica novopazaske Gimnazije, zaražena je virusom COVID-19. ovu informaciju je najprije objavio portal Indeksonline, koji se pozvao na izvore bliske Opštoj Bolnici Novi Pazar.

Iz Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, za portal Nova.rs su potvrdili ovu informaciju. Kako je rečeno, kod roditelja djevojčice srednjoškolskog uzrasta utvrđeno je prisustvo virusa kao i kod same djevojčice.

Dr. Safet Ganić, epidemilog iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje rekao je da se devojčica oseća dobro, da je kod kuće, da ima blaže sisteme i da za sada nema ozbiljnih zdravstvenih problema kao ni njeni roditelji. Ganić je istakao da ovo nije neobična stvar i da će verovatno ovakvih slučajeva biti još u skorijoj budućnosti, kao i da Zavod redovno prati situaciju i kordinira sa direktorima i upravama svih škola u Novom Pazaru.

Jučer su lokalni portali u ovom gradu objavili podatak da se učenici ove novopazarske škole nalaze u izolaciji, što je direktor Gimnazije Nermin Dražanin demantovao.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Nermin je za Nova.rs potvrdio da je istina da se jedna njihova učenica zarazila virusom COVID-19, ali da nije istina da su učenici njenog odjeljenja u izolaciji.

“U našoj školi se poštuju sve mjere, svi učenici nose maske, a nastavu se obavlja odvojeno, tj u grupama. Jedna grupa, jednu nedelju nastavu obavlja u školim dok druga grupa nastavu obavlja online, pa sljedeće nedjelje ide obrnuti sistem. Djevojčica koja je oboljela je išla u školu samo jedan dan, i njena grupa je sada svakako kod kuće, jer nastavu ove nedjelje pohađaju online, tako da informacija da su učenici u izolaciji nije tačna”.

Foto: E. Ćorović/indeksonline.rs

Dražanin je rekao i da oni postupaju isključivo po uputima koje dobijaju od Zavoda za javno zdravlje i da svaki dalji korak pažljivo kordiniraju zajedno sa ljudima iz ove institucije.

“Zavod za javno zdravlje Novi Pazar je odmah uzeo imena đaka iz grupe u kojoj je djevojčica pohađala nastavu, oni će biti praćeni, a ako bude potrebe biće im urađeno i testiranje kao i svi ostali neophodni koraci u redovnoj proceduri Zavoda”, rekao je Nermin Dražanin direktor novopazarke Gimanzije.

Dražanin je za naš portal rekao da su se roditelji devojčice zarazili prilikom letovanja u Crnoj Gori, i da se tako virus preneo na devojčicu. Devojčica se nije zarazila u školi i ovo je prvi slučaj koronavirusa u ovoj školi.

Izvor: Nova.rs