Kosovo prva “muslimanska” zemlja koja otvara ambasadu u Izraelu

0
192
Foto: Kosovo Online

Nepune dvije nedelje nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu kojim su se Izrael i Kosovo obavezali na uzajamno priznanje u Prišitni je proslavljena i jevrejska Nova Godina. Pročitana je poruka izraelskog premijera, Benjamina Netanjahua, u prisustvu najviših kosovskih zvaničnika. A preko video bima obratio se i Richard Grenell.

“U ovoj Novoj godini pružam ruku prijateljstva građanima Kosova“, istaknuto je u poruci izraelskog premijera.

Kosovo i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje, tačka je sporazuma koji je Avdulah Hoti potpisao u Vašingtonu

Uz podsjećanje na preuzete obaveze sporazumom iz Vašingtona, Netanjahu je poručio da bi ovo mogao biti “početak nove ere usled čega će narodi dvije zemlje imati koristi”.

“Optimista sam da mnogo toga možemo postići zajedničkim radom i iskreno se nadam da ćemo to i videti. Duboko cenim stalnu posvećenost jevrejske zajednice na Kosovu da nas približi jedne drugima“, rečeno je u pismu.

Jevrejska Nova godina okupila je u Prištini najviše kosovske zvaničnike – predsjednicu parlamenta, Vjosu Osmani, predsjednika, Hashima Thacija, premijera, Avdulaha Hotija, ali i lidera najveće opozicione stranke na Kosovu – Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija i druge.

Kako prenose prištinski mediji, video porukom obratio se i izaslanik američkog predsjednika za dijalog između Beograda i Prištine, Richard Grenel. Grenell je uz čestitke povodom praznika, čestitao još jednom povodom odluke o međusobnom priznavanju između Kosova i Izraela.

Foto: Gazeta Express

Thaci: Tramp postigao nemoguće

Kosovski predsjednik Hashim Thaci u svom obraćanju, istakao da je potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu 4. septembra, američki predsjednik “postigao nemoguće”.

“Druga nastojanja su uzaludna, ona su gubljenje vremena”, dodao je Tači, prenosi Gazeta Express. Kazao je da samo SAD mogu da dovedu do potpisivanja “sporazuma o uzajamnom priznavanju“ između Beograda i Prištine.

Dodao je da će ujedno Kosovo stati uz Izrael u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

“Nova jevrejska godina obeležena je uzajamnim priznavanjem dve zemlje“, poručio je kosovski premijer, Avdulah Hoti, na istom događaju.

Kosovska vlada juče je ujedno s ciljem jačanja odnosa između Izraaela i Kosova i “promovisanja sećanja na holokaust i borbu protiv antisemitizma“ donela odluku da se naloži da nadležna tijela “preduzmu sve neophodne proceduralne i pravne korake za priznavanje antisemitskog rečnika i ponašanja“.

Odluka je doneta na predlog ministarstva spoljnih poslova i dijaspore koje predvodi Meljiza Haradinaj Stubla iz AAK.

Tramp i izraelski premijer su po potpisivanju sporazuma poručili da je “Kosovo prva Muslimanska zemlja koja će otvoriti ambasadu u Izraelu!”

Sa druge strane, Srbija se ovim sporazumom obavezala da će da preseli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Izvor: KosSev.info