Kosovo / Ugljanin oduševljen projektom portreta 27 intelektualaca u Mitrovici

0
301
Foto: Instagram/ Sulejman Ugljanin

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani prisustvovala je promociji projekta uređenja centra Mitrovice portretima 27 najistaknutijih mitrovačkih intelektualaca, navodeći tom prilikom da je došla da podrži koncept-ideju, koja bi trebalo da se prenese na mlađe generacije, kako bi se ojačala uloga intelektualaca u društvu, prenosi Ljajmi.

Prema njenim riječima, buduće generacije treba da se obrazuju sa patriotskim djelima ovih ličnosti koji se danas ovde promovišu, dok je izrazila posebnu sreću što među tim ličnostima ima i žena, koje su mnogo pre nas pokazale da je jednakost neophodna.

“S obzirom na ulogu i doprinos ovih intelektualaca, čije fotografije danas krase ovaj trg, želimo da se buduće generacije obrazuju sa patriotizmom ovih ličnosti. Tako da danas odajemo počast i sjećamo se čitavih generacija koje su uticale na jačanje i oblikovanje nacionalnih i patriotskih ideja u vrijeme kada je svaka riječ značila da ugrožavaju svoj život i život svoje porodice. Posebno mi je drago što se ovde danas promovišu i žene, što pokazuje da je jednakost neophodna i u obrazovanju i bilo gdje drugo, kako bismo mogli da napredujemo kao društvo”, rekla je Osmani.

Foto: indeksonline.net

Ona je istakla da društvo poput kosovskog treba da shvati da je sloboda koju građani uživaju danas “rezultat višestrukih žrtava, prije svega celih generacija koje su dale svoje živote u ratu Oslobodilačke vojske, zatim političke vizije istorijskog predsjednika Ibrahima Rugove, istorijskog saveza sa SAD-om, EU i demokratskim silama svijeta, kao i jasna vizija ovih muškaraca i žena, čije se slike danas ovde promovišu”.

Ugljanin: Sedam intelektualaca porijeklom iz Sandžaka

Pored predstavnika centralnih i lokalnih institucija, svečanosti je prisustvovao i lider stranke Stranke demokratske akcije Sandžaka i rođeni Mitrovčanin Sulejman Ugljanin.

Faruk Mujki/Foto: indeksonline.net

On je na Instagramu napisao da mu je veoma drago što je imao priliku da prisustvuje ovom projektu uputivši posebnu zahvalnost prof. dr. Nedžmedinu Spahiu i zamjeniku gradonačelnika Mitrovice Faruku Mujki na realizaciji ovog projekta, prenosi Kosovo-online.

“Među ovim ličnostima, sedam je intelektualaca koji su iz Sandžaka i to: Ajdin Draga, koji je predstavljao Mitrovicu, Tutin i Novi Pazar u proglašenju nezavisnosti Albanije u Vlori 1912 godine, zatim njegov brat Nedžip Draga, osnivač Džemijeta koji je osnovan na današnji dan prije 101 godinu, inače školski drug Mustafe Kemal Ataturka. Tu je i njihov brat Ferat Draga, zatim Derviš Mitrovica rođen u Novom Pazaru, akademski obrazovan i gradonačelnik Mitrovice u periodu 1915-1918. godine, njegov sin dr. Dželal Mitrovića doktor pravnih nauka, kao i pisac Hivzi Sulejmani iz Tutina koji sa Esadom Mekulijem, takođe iz Sandžaka, i Ademom Demaćijem spada u tri najveća pisca na Kosovu”, napisao je Ugljanin.

Prema njegovim riječima, posebno zadovoljstvo mu je pričinio portret Aćif efendije Hadžiahmetovića kojeg, kako navodi Ugljanin, smatraju najvećim nacionalnim herojem Sandžaka.

Izvor: Kosovo-online