“Kosovo za Sandžak”: Požar u albanskoj školi u Dacićima podmetnut, očekujemo detaljnu istragu

0
391
Foto: "Kosovo za Sandžak"

Udruženje “Kosovo za Sandžak” oglasilo se povodom požara u objektu albanske osnovne škole u rožajskom selu Daciće, u kojem je u potpunosti uništena unutrašnost objekta i školski inventar.

Prema izjavi direktora škole Haxi Lajćija, požar je izbio u jednom dijelu objekata i proširio se u unutrašnjost objekta, a vatrogasci su pokušavali da izbave inventar, arhivu i dnevnike.

Iz udruženja “Kosova za Sandžak” navode da su sa velikim bolom primili gorke vijesti iz Rožaja o nizu požara u toj opštini, i da su posebno ogorčeni zbog tužne vijesti o paljenju jedine albanske škole u ovom dijelu Sandžaka.

Foto: “Kosovo za Sandžak”

Oni u saopćenju za javnost navode da je riječ o podmetnutom požaru.

“Opravdana je sumnja da je požar podmenut, pa stoga tražimo od nadležnih državnih sigurnosnih organa da slučaj ispitaju i u najkraćem roku otkriju i kazne eventualne počinitelje ovog gnusnog djela sa velikim posljedicama i za ovu školu i selo, ali i za cijeli rožajski kraj.

Od nadležnih institucija očekujemo detaljnu istragu i otkrivanje da li je riječ o terorističkom činu, a podsjećamo da su anti-albanski aktivisti  još ranije pokušavali uništiti značajnu školu te na taj način zaustaviti obrazovanje albanske djece”, sopćeno je iz Udruženje “Kosovo za Sandžak”.

Foto: “Kosovo za Sandžak”

Ističu da u vrijeme kada je Crna Gora izložena “kontinuiranim višemjesečnim pritiscima velikosrpskih krugova, što je podržano i od djela sveštenstva, posve je jasno da su isti ti krugovi preokupirani stvaranjem vještačkih problema. U tom smislu i nečasna akcija protiv osnovne škole ‘Dacaj’ se može smatrati djelom iste anti-državne kampanje.”

“Izjave i svjedočenja nastavnika ove škole i drugog osoblja, kao i drugih očevidaca, ukazuju na izvjesnost namjernog spaljivanja, a što je teroristički akt uperen protiv Albanaca, kao i Crne Gore kao države. Osim prijetnje po živote pojedinaca, ovaj događaj prijeti i da duboko podriva međunacionalne odnose.

Otkrivanjem počinioca će se ukloniti i sumnje i ljage koje se nakon ovog gnusnog čina bacaju, a svakako da bi zakonska reakcija išla i u prilog suživota, kao i u korist dobrih odnosa među narodima ovog prostora”, navodi se u saopćenju Udruženje “Kosovo za Sandžak”.

Foto: “Kosovo za Sandžak”

Izvor: Sandzacke.rs