Kostić negira, BNV šuti, Džudžo van igre

0
241

Da smjena Esada Džudža sa mjesta predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća nije slučajna već je dio šire igre koja ima za cilj zaustavljanje procesa ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka ovih dana postaje kristalno jasna stvar.

Ujdurma sa inicijativom za specijalni status Sandžaka očito je bila samo paravan i izgovor u javnosti za Džudžovu smjenu. Trebalo ga je po svaku cijenu spriječiti u daljoj borbi koju zadnjih petnaestak godina intezivno i nesebično vodi u procesu ostvarivanja manjiskih prava sandžačkih Bošnjaka.

Kako drugačije shvatiti, inače neshvatljiv potez “glavnog” vijećnika BNV, koji je preko noći svom dugogodišnjem najbližem saradniku prilijepio etiketu nacionalnog izdajnika, optuživši ga za navodnu saradnju sa srpskim režimom i službama. Zamjena teza uvijek je bila sredstvo za kojim se poteže u nemoći realne argumentacije.

Esad Džudžo, dokazani borac za prava Bošnjaka u Sandžaku, često je znao govoriti o procesu ostvarivanja manjisklih prava svoje nacionalne zajednice kao “nezaustavljivom procesu”. No, izgleda nije računao na to da će taj bošnjački identitetski uzlet nekome debelo zasmetati.

Srpski nacionalistički krugovi i isfrustrirani političar bez rezultata u višedecenijskom statiranju na političkoj sceni Sandžaka, ponovo su se, vođeni zajedničkim interesima, našli na istom zadatku. Sklanjanje Džudža iz igre postalo je zajednički imenitelj djelovanja negatora Bošnjaka i bosanskog jezika i njihovog partnera u Sandžaku.

Jučer obznanjeno pismo Odbora za standardizaciju srpskog jezika upućeno Nacionalnom savjetu za visoko obrazovanje u kome se naglašava da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srpskog jezika i da bi prihvatanjem studijskog programa, kako je navedeno, “takozvanog bosanskog jezika” na univerzitetu bila nanesena neprocjenjiva šteta srpskom jeziku i srpskoj kulturi najbolje je otkrilo ono o čemu govorimo.

Svoju ulogu danas je odigrao i rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Miladin Кostić koji je u izjavi za Tanjug negirao da je ta obrazovna ustanova podnijela zahtjev za akreditaciju studijskog programa bosanskog jezika ni komisiji za kareditaciju ni nacionalnom savjetu za visioko obrazovanje.

”Nemamo spremljen studijski program za akreditaciju tog jezika. Vjerovatno je došlo do zabune pošto je i Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru upisan u registar kao i naš – Univerzitet u Novom Pazaru”, rekao je Кostić za Tanjug.

No, valja podsjetiti rektora Kostića da je on 7. februara ove godine prisustvovao sastanku delegacije BNV sa ministrom prosvjete Mladenom Šarčevićem u Beogradu kada je, prema navodima iz saopćenja BNV, “iskazana obostrana potreba za otvaranjem novog studijskog programa Bosanski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru”.

Aktuelno rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća na sve ovo danas šuti i ne oglašava se. No, to i ne treba da čudi jer izgleda da u BNV nakon odlaska najposobnijih kadrova više nema ikog ko razumije ove procese i procedure.

Tako inicijative BNV jedna po jedna polahko padaju u vodu. Prvo je od strane Programskog savjeta RTS-a odbačen zahtjev za redakcijom na bosanskom jeziku pri javnom medijskom servisu Srbije.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na ovaj potez odgovorilo žalbom međunardnoj zajednici a ne pravnim sredstvima. Umjesto pravne bitke, koja bi sasvim izvjesno na kraju urodila plodom jer je odbijanje zahtjeva suprotno zakonima ove države, aktuelno rukovodstvo BNV je napisalo pismo predstavnicima Evropske unije i drugim međunardonarodnim institucijama i organizacijama.

Izvor: Sandzacke.rs