Krah “kijamet koalicije” ruši vladajuću većinu unutar BNV?

0
275
Foto: CBS

Sve očigledniji problemi u funkcionisanju kolicije SDP-SDA Sandžaka, nakon prijedloga Ugljaninove stranke o promjeni naziva ulica i trgova u sandžačkim gradovima, koji nije prihvaćen od strane koalicionog partnera, očito se reflektuju i na funkcionisanje vladajuće većine unutar Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Podsjećamo, vladajuću većinu u BNV nakon izbora novembra 2018. godine formirale su liste “Samoopredjeljenje” i “Vakat je” koje su podržali SDA Sandžaka, odnosno SDP.

SDA je nakon odbijanja njihovog prijedloga u skupštinama Novog Pazara i Sjenice uslovila SDP prekidom koalicione saradnje ukoliko ne podrže njihov prijedlog odluke o nazivima ulica. Ujedno SDA je SDP-u dala rok do 7. juna da podrže njihov prijedlog.

Sandžačka demokratska partija se nakon ove svojevrsne ucjene oglasila navodeći da ne prihvata “ultimatume SDA Sandžaka” istovremeno ocijenivši da je poziv te stranke da se prihvati njihov prijedlog za nazive ulica i trgova “najobičniji izgovor da se raskine koalicija, a da se krivica za to svali na SDP”.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća zasjedao je jučer u krnjem sastavu jer sjednici nisu prisustvovali Nadir Dacić i Elvir Eminbegović, članovi ovog organa ispred Liste “Vakat je”. Nakon sjednice iz BNV je objavljeno da je pokrenuta “Inicijativa za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak”.

Saopšenjem za javnost nakon toga oglasila se Lista “Vakat je prof. dr. Sait Kačapor” navodeći da njihovi članovi nisu učestvovali u radu jučerašnjeg saziva jer su u dnevni red ubačena dokumenta u čijoj izradi nije učestvovalo Vijeće, niti bilo koji organ Vijeća.

Navodeći da se takav postupak direktno kosi sa prvim principom na kojem je, izmedu ostalih, formirana koalicija, odlučeno je da njihovi vijećnici, članovi Izvršnog odbora, ne učestvuju u radu saziva Izvršnog odbora, kako ne bi bili izmanipulirani da svojim diskusijama proizvedu sukob mišljenja i da konačno ne dođe do njihovog preglasavanja.

“Na taj način, želimo dati svoj doprinos da se sačuva jedinstvo koalicije koja čini sadašnji sastav Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Srbiji Ovim putem, upućujemo apel pripadnicima Liste ‘Samoopredjeljenje dr. Sulejman Ugljanin’ da svoje partijske interese rješavaju u okvirima svoje političke opcije i da ih ne nude Bošnjačkom nacionalnom vijeću, jer po našoj ocjeni to unosi zabunu, stvara razdor i prijeti uspješnosti zajedničkog rada”, saopila je lista “Vakat je”.

Lista “Vakat je” izrazila je svoju spremnost da sa listom “Samopredjeljenje” i dalje zajednički radi na osnovama obostranog uvažavanja i poštovanja, kako je to teklo do sada. 

Izvor: Sandzacke.rs