KULTUROCID U NOVOM PAZARU: Ruše krov Muzeja, uklanjaju ćeramidu i postavljaju novi crijep!

0
373

Trenutni radovi na rekonstrukciji i sanaciji krova Muzeja Ras u Novom Pazaru poprimaju dimenzije neviđenog kulturocida, gdje se stara ćeramida uklanja sa krova zgrade i na njeno mjesto postavljaju novi crijep!

Novopazarski muzej Ras smješten je u zgradi nekadašnje ruždije (niže gimnazije) u Novom Pazaru. Ne postoji pouzdan podatak kada je zgrada sagrađena, ali se zna da je Novopazarska ruždija počela sa radom 1865. godine i da je prva generacija završila školu u njoj 1868. godine.

Od 1912. godine zgrada je korišćena za potrebe Narodne osnovne škole i svoju obrazovnu funkciju zadržala je do 1973. godine, kada je adaptirana za potrebe muzeja.

Objekat ima status spomenika kulture i nalazi se pod zaštitom države.

Prilikom nedavne rekonstrukcije Muzeja, ispod temelja zgrade pronađeni su ostaci starog hamama za koji se pretpostavlja da ga je sagradio Sinan-beg, koji se pominje kao graditelj medrese preko puta Altun-alem džamije u Novom Pazaru, te kao zadužbinar Sinan-pašine džamije u Prijepolju, izgrađene polovinom XVI stoljeća.

Interesantno je da je prije samo pet dana na zvaničnoj Facebook stranici Muzeja objavljen status u kojem se navodi da je krov ove ustanove dosta oštećen i prokišnjava na mnogo mjesta, i da je potrebna solidna količina dobro očuvane ćeramide.

Osnivač Muzeja Ras je lokalna samouprava Novog Pazara, a direktor ove ustanove je Fuad Baćićanin, kadar SDA Sandžaka, koji je ujedno i potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Izvor: Sandzacke.rs