Kurban-bajram u nedjelju, 11. augusta

0
556
Sultan Fatih džamija u Tutinu/Foto: Studio Eldar

Prema Takvimu Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1440. hidžretske godine pada u nedjelju 11. augusta 2019. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, kao i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini. Oni su se sa svih strana svijeta zaputili ka Časnome hramu, kako bi obavili hadž, peti stub islama, što im je Uzvišeni Allah dž.š. propisao, ukoliko su stekli materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi i zato se milioni muslimana svake godine okupe na tlu kojim je koračao Muhammed neka je mir i spas Božiji na njega”, podjećaju iz IZ u BiH.

Dan Arefata ove godine pada 10. augusta. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, zul-hidždžeta, poznat je pod nazivom Jevmu-l-Arefe (Dan Arefata). Arefat je brežuljak udaljen od Mekke petnaestak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakoga hadžije. Sastavni je dio obreda hadža, te se sve hadžije 9. zul-hidždžeta, dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

“Na Brdu milosti (Džebelu-r-rahme) na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja, sastali su se hazreti Adem i hazreti Havva. Muhammed, Allah mu podario spas i mir, je svoj poznati govor na Oprosnom hadždžu održao upravo na Arefatu. Ova tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko svjetskih jezika. Lijepo je da oni koji nisu na hadždžu poste ovaj dan”, navode iz Rijaseta IZ.