Lista “Vakat je” poručila Ugljaninu: BNV se neće baviti specijalnim statusom Sandžaka

0
232

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog viječa i zakonski zastupnik liste “Vakat je” Esad Rahić dostavio je redakciji portala Sandzacke.rs odgovor na tekst objavljen na našem portalu pod naslovom “Javnost se pita: Da li je lista ‘Vakat je’ podržala zahtjev za specijalnim statusom Sandžaka?”

Odgovor liste “Vakat je” prenosimo u cjelini:

“Povodom Vaše kolumne pod naslovom “Javnost se pita: Da li je lista ‘Vakat je’ podržala zahtjev za specijalnim statusom Sandžaka?“ u svojstvu zakonskog zastupnika liste “Vakat je” i potpredsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća dajem sljedeću izjavu:

Lista “Vakat je” niti je razmatrala, niti će razmatrati zahtjev o specijalnom statusu za Sandžak jer je to politički stav, a Bošnjačko nacionalno vijeće ne treba da se bavi pitanjima koja nisu u nadlježnosti ove institucije.

To može da bude dio političkog programa bilo koje stranke i neka se bori na izborima za podršku birača za takav program, ali ne može biti stav ili zaključak Bošnjačkog nacionalnog vijeća, jer mi za to nećemo glasati.

Jasno smo u našim principima istakli potrebu za depolitizacijom i departizacijom Vijeća i da treba da se bavimo ključnim pitanjima od značaja za identitet Bošnjaka, jer tu možemo da napravimo  i konkretne rezultate.

Potpuno je deplasirano da se bavimo političkim ciljevima, za koje svi znaju da su nerealni, ma koliko oni prijali nečijim ušima, a da ne radimo na stvarima gdje možemo da uradimo mnogo toga u korist Bošnjaka u Republici Srbiji.

Bošnjačko nacionalno vijeće se treba fokusirati na poslove iz nadlježnosti Vijeća (obrazovanje, službena upotreba jezika, kultura i informisanje).

Ono mora razvijati stalnu saradnju i komunikaciju sa svim državnim organima i institucijama, kao i sa Savjetima ostalih nacionalnih manjina u cilju ostvarivanja prava Bošnjaka u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i međunarodnim konvencijama.

Mora postojati kontinuirano usklađivanje stavova i dijalog između liste “Vakat je” i liste “Samoopredjeljenje” unutar Vijeća kao koalicionih partnera o svim važnim pitanjima iz njegove nadlježnosti, a ne preglasavanje i majorizacija. Drugim rijećima svaka važna odluka se mora donositi konsenzusom.

U ime Vijeća se mogu iznosti u javnosti samo stavovi i zaključci koji su dogovoreni na njegovim zvaničnim organima i odobreni od obje liste”, navodi se u odgovoru potpredsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Rahića.

Izvor: Sandzacke.rs