Ljajić: Razvijati sve vidove saradnje sa Turskom

0
170

Naš interes je da razvijemo sve vidove saradnje – ekonomsku, privrednu, trgovinsku. To će stvoriti povoljnu klimu i za razvoj bilateralnih političkih odnosa, što je bitno za Srbiju, jer Turska izrasta u regionalnu ekonomsku silu, ali i na globalnom planu igra značajnu ulogu, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za TV Pink.

Ljajić se danas u Beogradu sastao sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom koji boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

Ljajić je naglasio da su dobri prijateljski odnosi predsjednika Aleksandra Vučića s turskim predsjednikom rezultirali time da u tri godine imaju tri susreta koji su praćeni potpisivanjem brojnih sporazuma.

“I tokom ove posjete imaćemo veliki poslovni forum uz učešće turskih i naših privrednika, i to je šansa za sve njih. Mislim da je država sa svoje strane uradila sve što može da ekonomski odnosi dve zemlje napreduju”, kazao je Ljajić.

On je podjetio da je do sada s Turskom potpisano više od 65 sporazuma, a da će tokom dvodnevne posete turskog predsednika biti potpisano još desetak.

“Imamo Sporazum o slobodnoj trgovini, imamo dobre političke odnose, sada je lopta u dvorištu privrednika da iskoriste ove mogućnosti. Srbija, od zemalja bivše Jugoslavije, najviše izvozi u Tursku. Mi smo osam puta povećali izvoz”, precizirao je minsitar.

On navodi da je velika stvar početak izgradnje autoputa Beograd -Sarajevo, da će vrijednost trase koju finansira Srbija biti oko 220 miliona eura. Dodaje da će početi da se gradi i put Novi Pazar -Tutin u vrijednosti od 25 miliona eura.

On je rekao i da je sve više turskih turista koji dolaze u Srbiju, prošle godine bilo ih je 97.000. Turski turisti prošle godine su bili na drugom mjestu po dolascima, a ove godine su među prve četiri države.

Izvor: Agencije