MEDIJI: Ljajić jedan od najbližih napuštanju Vlade

0
542

Odmah po konstituisanju novog saziva Skupštine Srbije, unutar SNS-a biće nastavljeni razgovori o novoj Vladi, poručio je poslije sjednice Predsjedništva naprednjaka Aleksandar Vučić. On je najavio i da će imena mandatara i ministara biti poznata najkasnije 25. avgusta. Novinar Đorđe Vlajić u tim posljednjim porukama vidi, kako kaže, zamajavanje javnosti, piše N1.

Za fotelje u Nemanjinoj 11 i dalje je 22. jun. Kada je prije 24 sata predsjedništvo SNS ustalo sa stranačkih fotelja, očekivali smo barem jedan korak napred u formiranju Vlade, a dobili apsolviranje onoga što se znalo i tog 22. juna, dan poslije izbora.

“Različiti su stavovi ljudi i postoje četiri moguće opcije i sve opcije su imale svoje glasove, od koalicije sa socijalistima i manjinama, koalicije sa Šapićem i manjinama, koalicije sa socijalistima, Šapićem i manjinama i da idemo sami sa manjinama, sve opcije su imale značajnu i pravilno raspoređenu podršku, rekao bih 30, 20, 30, 20 u procentima”, rekao je predsjednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić.

“Prebacio je stvar na stranačke organe, na Predsjedništvo i Glavni odbor, pa eto mi sada treba da verujemo da je SNS demokratična stranka a ne liderska i da će organi stranke da odluče o tome. Meni sve ovo liči na jedno veliko zamajavanje javnosti, on je odmah poslije izbora rekao da će iskoristiti pun zakonski rok za formiranje vlade”, navodi novinar Đorđe Vlajić.

A odmah poslije izbora, lider naprednjaka, rekao je i da SNS neće biti bahata i da će Vlada biti napravljena tako da ima što širi konsenzus. Vučić sada, buduću izvršnu vlast opisuje riječima: dio kontinuiteta mora da postoji, ali mora da bude i novih mladih lica.

Uz takve zaključke, medijima preostaju spekulacije.

Pretpostavlja se da su najbliži napuštanju Vlade: Udovičić, Knežević, Vukosavljević, Trivan, Kuburović, Stefanović, Šarčević, Joksimović, Đukić Dejanović i Ljajić, a u timu koji nastavlja trebalo bi da budu Brnabić, Mihajlović, Dačić, Mali, Nedimović, Antić i Ružić.

Među novim licima u novoj Vladi trebalo bi da prepoznamo i neke nestranačke, ali kako to neki kažu, istovremeno i lojalne ličnosti. Najmanje se sumnja u zaključak da će se u Nemanjinu 11 naprednjaci useliti sa cimerima.

“Vučić može i sam da formira vladu ne treba mu niko, ali tada neće imati taj tzv. demokratski legitimitet u smislu da je okupio i neke neistomišljenike, stranke drugačije orijentacije, mada ja sumnjam da od ovih koji su prešli cenzus među njima postoji nekakva dramatična razlika u programskoj orijentaciji”, dodaje Vlajić.

Po završetku konsultacija u Predsedništvu, bio je najavljen i drugi krug razgovora predsjednika sa strankama koje su prešle cenzus, čim se Skupština konstituiše. Vučić taj krug suzio na unutar naprednjački konsensus koji bi trebalo da rezultira do 25. avgusta.

Izvor N1