Ministarstvo potvrdilo: Nastava na daljinu na bosanskom jeziku uz saradnju sa Maticom bošnjačkom i TV Sandžak

0
181

Ministarstvo prosvjete saopćilo je danas da je za učenike u nastavi na daljinu na bosanskom jeziku uspostavilo saradnju sa Maticom bošnjačkom i Sandžak televizijom, prenosi SNews.

U saopćenju Ministarstva se dodaje da je Bošnjačko nacionalno vijeće pozvano da se uključi i doprinese svojim iskustvom i znanjem u pripremi kvalitetnog obrazovnog sadržaja.

Ističući da se nastava na daljinu na jezicima manjina realizuje na više televizija na području Srbije, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, s obzirom da je obrazovanje na maternjem jeziku u nadležnost nacionalnih vijeća, javnosti nije predočilo na osnovu kojih kriterija i zakonskih propisa je odlučilo da obrazovanje djece na maternjem bosanskom jeziku ustupi Matici bošnjačkoj i Sandžak TV.

Screenshot: SNews

Kako navodi SNews, iz Bošanjačkog nacionalnog vijeća (BNV) još nije potvrđeno da je od tog predstavnićkog tijela Bošnjaka zatraženo mišljenje na obrazovne sadržaje koji se sprovode preko Matice bošnjačke i Sandžak TV.

Podsjećamo, u Beogradu je 19. marta potpisan sporazum između Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Matice bošnjačke i Sandžak televizije o realizaciji nastave na daljinu za učenike koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, a prema planovima i programima obrazovnog sistema u Republici Srbiji.

Predstavnica Školske uprave Kraljevo Bojana Marinković je jučer, gostujući na Sandžak TV, rekla da su dobili “zeleno svetlo” iz Ministarstva za ovakav način realizovanja nastave na daljinu na bosanskom jeziku, te da im je dužnost da obavjeste sve škole na teritoriji Novog Pazara i Tutina, kako bi se obavjestili roditelji i učenici iz Tutina i Novog Pazara, “da prate nastavu na daljinu preko Sandžak TV”, piše SNews.

Marinkovićeva tokom svog obraćanja nije pojasnila da li je za ovakav poziv i postupak dobijena saglasnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Izvor: Sandzacke.rs / SNews