Mrdalj: Bošnjački političari dio vlasti ili “kozmetička” opozicija

0
300

Politikolog Mladen Mrdalj izjavio je danas da će lideri sandžačkih Bošnjaka, Rasim Ljajić, Muamer Zukorlić i Sulejman Ugljanin, ukoliko ne budu dio buduće vlade Srbije, biti “kozmetička opozicija”.

On je za novopazarski radio Sto plus ocijenio da to što Ljajić neće biti ministar možda znači da se “umorio od svega” ili da “nije uspio da nađe funkcionalan dogovor” sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Ljajićeva partija dominira u Novom Pazaru, a ko dominira Novim Pazarom je u boljim odnosima sa Vučićem. Ipak, teško je otkriti šta se dešava ispod površine i kakav je njihov odnos. To se moglo vidjeti prilikom napada Vojislava Šešelja na Ljajića, a teško je povjerovati da je do njih došlo bez, makar prećutnog, dogovora sa Vučićem”, rekao je Mrdalj.

On je istakao da su Zukorlić i Ugljanin prethodnih godina, u većem ili manjem obimu, bili u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom (SNS), a da će ukoliko ne budu deo nove vlade, biti neprincipijelna opozicija.

“Dograbiti se ministarstva i budžeta je veoma primamljivo, a ako to ne uspiju Zukorlić i Ugljanin će glumiti žrtvu i predstavljati se kao zaštitnici Bošnjaka od zlog Beograda. Na tu kartu su igrali i ranije, ali Vučić više ne trpi tolike pritiske spolja i ima odrešene ruke da vodi čvršću unutrašnju politiku”, ocijenio je Mrdalj.

On je naveo da je za jednu toliko dominantnu partiju, kakva je SNS, opozicija manja prijetnja od unutrašnjih frakcija koje se ne podnose i bore se za ministarska i direktorska mesta.

“Ti sukobi unutar SNS eskaliraju i Vučić mora da balansira. Najavljivanje parlamentarnih izbora za 2022. godinu je samo obećanje onima iz SNS koji sada neće dobiti deo kolača da će za 16-17 mjeseci biti promiješane karte. Na taj način će se unutrašnji sukobi smanjiti ili odložiti”, izjavio je Mrdalj.

On je ponovio da je opozicija bojkotom izbora i najavom da neće na njima učestvovati dok se ne unaprede izborni uslovi sebi napravila “medveđu uslugu”.

“Izborni uslovi neće biti bolji ni 2022. godine, a ukoliko opozicija na njima učestvuje, onda će uskočiti sebi u usta što će vlast iskoristiti da tvrdi da su izbori fer i demokratski. Ukoliko ne učestvuju, onda će opozicione stranke biti još više marginalizovane i potpuno nebitne čime će se nastaviti tendencija ka formalnoj ili neformalnoj diktaturi”, kazao je Mrdalj.

Izvor: Radiostoplus.com