Muftija Dedović o Zukorliću: Prijepodne političar, a poslijepodne sa ahmedijom

0
554

Muftija Salem ef. Dedović je najmlađi muftija u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, ima 43 godine i jedan je od istinskih predstavnika nove generacije Bošnjaka, onih koji ne šute, koji stvari nazivaju pravim imenom, ne boje se donošenja odluka, ne boje se preuzeti odgovornost.

U razgovoru za današnje izdanje Oslobođenja, nakon povlačenja iz procesa izbora reisu-l-uleme, kaže:

“Sve su očitiji pokušaji uplitanja politike i politizacije čitavog procesa izbora reisu-l-uleme koji prijete da ugroze autonomiju i samostalnost Islamske zajednice. Sada tu imamo primjese politike, i regionalne, a i drugih politika koje su ovdje vidjele priliku.

Imamo sada situaciju da je kandidat za reisu-l-ulemu u prijepodnevnom terminu sa simpatizerima svoje političke opcije, a u poslijepodnevnom je sa ahmedijom i predstavlja program kandidata za reisu-l-ulemu.

Pred izbornim tijelom u IZ-u su dva dijametralna koncepta. Koncept koji ja podržavam je koncept stabilnosti, kontinuiteta, razvoja, sigurnosti, dijaloga, koncept koji je otvoren. To je i koncept Husein ef. Kavazovića, prepoznat i na Istoku i na Zapadu.”