Muhamed ef. Ziljkić, muftija vojvođanski: Naša vjera je bogata sa mnogo nacija

0
274
Foto: Anadolu Agency

Ovogodišnji Ramazanski bajram u Vojvodini je dočekalo i proslavilo oko 60.000 muslimana koliko ih ima prema evidenciji Muftijstva vojvođanskog, Rijaseta Islamske zajednice Srbije. Od tog broja u Novom Sadu živi trećina muslimana, odnosno oko 20.000.

“Muslimani Vojvodine su ovog ramazana zaista imali čast da žive u suživotu i sprovode u praksi post i sve one blagodati koje je mubarek mjesec ramazan sa sobom nama donio. Muslimani Vojvodine funkcionišu na način organizacije medžlisa, kao što je i u našoj bratskoj Bosni i Hercegovini i u svim drugim islamskim zajednicama. U Vojvodini postoji 12 organizacionih jedinica, ali na žalost, za sada postoji samo jedna džamija i ona je u Subotici“, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) muftija vojvođanski, imam Muhamed Ziljkić.

On navodi da na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine postoji više mesdžida u kojima se muslimani okupljaju i mole poput Banatskog Brestovca, Pančeva, Zrenjanina, Subotice, Novog Sada… Ima 15 imama, a na islamsku vjeronauku ide više od 2.500 učenika osnovnih i srednjih škola. Samo Novi Sad ima blizu 800 učenika koji pohađaju islamsku vjeronauku i taj broj bi bio i veći da Islamska zajednica ima dovoljno obrazovnog kadra. Takođe, Muftijstvo vojvođansko po medžlisima spovodilo je brojne aktivnosti.

Ramazanske aktivnosti i pomoć 

“Što se tiče prava i sloboda, u Vojvodini mi zaista uživamo sva prava koja su nama muslimanima Ustavom i zakonima Republike Srbije dati i mi to na lep način provodimo u praksi. Ove godine imali smo veliki broj akcija u okviru mubarek meseca ramazana, jer je to mesec milosti, Božjeg rahmeta i mesec gde nam Bog daje šansu da se spasimo od džehenemske vatre. U mesecu ramazanu mi kao vjernici se drugačije osećamo, duhovno smo puniji i više smo aktivni u svakom smislu. Imali smo prilike da u ovom mesecu izvedemo mnogo humanitarnih akcija. U saradnji sa turskom organizacijom, podijelili smo preko 500 ramazanskih paketa u Vojvodini. Tu se uključio i Diyanet Republike Turske i takođe smo podijelili blizu 500 ramazanskih paketa – iftara onima koiji su najugroženiji. A, taj broj u Vojvodini nije mali. Slobodno mogu reći da većina muslimanske populacije koja živi u Vojvodini spada u kategoriju socijalno ugroženih. Sa ambasadom Ujedinjenih Arapskih Emirata u tri navrata podelili smo blizu 2.000 ramazanskih paketa na području vojvođanskog muftijstva”“, navodi efendija Ziljkić.

Vojvođansko muftijstvo djeluje u okviru Srbijanskog mešihata Rijaseta Islamske zajednice Srbije. Od 9. februara i imenovanja sandžačkog muftije Senada ef. Halitovića, IZS je zvanično jedina priznata zajednica muslimana od strane Diyaneta Republike Turske.

Propagiramo mir, suživot i toleranciju 

Islamska zajednica u Vojvodini je također multietnička, kao i sama Vojvodina, pojašnjava ef. Ziljkić, pa je čine pripadnici Bošnjaci, Albanci, Goranci, Turci, Romi, Aškalije, Egipćani, ali i Arapi koji studiraju u Novom Sadu i ostanu da žive na ovim prostorima.

“Naša vjera je u Novom Sadu bogata sa mnogo nacija“, kaže vojvođanski muftija.

On dodaje da je Odbor Medžlisa Novi Sad kroz razne aktivnosti pokušao da predstavi islamsku vjeru kakva ona zaista jeste, kao vjeru koja propagira mir, suživot i toleranciju, a protiv stereotipa koji su, na žalost, posljedica neinformisanosti i gdje se teroristočki akti i druge negativne pojave po svetu koje izazivaju ekstremisti bez osnova poistovjećuju sa svim muslimanima.

“Posle 10 godina, hvala Bogu, naši sugrađani znaju za našu zajednicu. Imali smo dosta tribina na kojima smo ljudima prezentovali ko smo mi. Kroz kulturne manifestacije poput ‘Dana islamske umjetnosti’ i islamsku kaligrafiju predstavljamo našim sugrađanima i mislim da smo posle 10 godina zajedničkog suživota uspeli da makar malo podignemo lestvicu tog poverenja i da uniformu imama ljudi više ne doživaljavaju kao nešto čudno, već da je prihvataju. Meni je drago kada dođu ovdje da se slikaju, porazgovaraju i upoznaju se sa našom vjerom i tradicijom”, objašnjava muftija Ziljkić.

Izvor: Anadolu Agency