Muški šovinizam u sandžačkoj politici

0
271
Foto: Facebook

Piše: Dr. Bisera Suljić-Boškailo

Mi žene Sandžaka nikada nismo imale svoje predstavnice u parlamentu Srbije. Zašto?

Zašto se busaju vođe naše tri vodeće stranke o tome kako je politička ravnopravnost žena u Sandžaku na najvišem nivou, kada su prva dva mjesta na svim listama za parlament rezervisana isključivo za muškarce.

Lista Rasima Ljajića “Evropski Novi Pazar” ima na čelu naravno Rasima Ljajića i Nihada Biševca, lista SDA ima Enisa Imamovića i Mirsada Hodžića, dok lista Akademika Muamera Zukorlića SPP ima Muamera Zukorlića i Samira Tandira.

Tek na trećem mjestu su žene. Ono kao bajagi da su i žene tu i da je ravnopravnost u pitanju.

Zar to nije muški šovinizam u sandžačkoj politici? I onda očekuju da žene izađu na glasanje. Zašto da glasaju? Zar nije sramota modernog evropskog Sandžaka da se u skupštini Srbije nikada nije pojavila sandžačka žena da kaže ono što zaista treba nama ženama-majkama-sestrama-kćerima našim u Sandžaku. Ovo govorim jer znam da muški političari imaju drugačiji pogled na svijet, dok žene to pak drugačije vide. Naravno ako su slobodne i ne govore samo ono što im vođe napišu da smiju reći.

Pogledajte uspješnu Njemačku i shvatićete da zahvajujući ženi upravo ova zemlja cvjeta, a i Evropa uz nju. Zato, ne može mene samo muškarac predstavljati tamo gdje se odlučuje.

Na kraju da kažem još da treba da nas je i sramota, sramota od građana Srbije i šire da mi žene u Sandžaku nemamo i svoje predstavnice, kao da smo mutave, glupe, zatucane… Takvu sliku ovime pokazujemo. I zato, dižem glas protiv ovog političkog šovinizma u Sandžaku.

Izvor: Sandzacke.rs