Na Bedemu otkriveni ostaci kule Džephane (FOTO)

0
566
Foto: Facebook / BNV

Tokom zaštitnih arheoloških iskopavanja na Novopazarskoj tvrđavi otkriveni su zidovi šestougaone kule Džephane, kao i plafon i ulaz prostorije za koju će se naknadno utvrditi čemu je služila, rekao je danas direktor muzeja “Ras” Fuad Baćićanin.

On je za radio Sto plus naveo da je tokom dosadašnjih radova koji su počeli krajem augusta, iskopano dva metra dubine nanosa zemlje.

“Trenutno se jasno vide zidovi kule sa odvojenim vratima i ulazom, a za novotkrivenu prostoriju ćemo vremenom saznati da li je bio u pitanju zatvor, skladište ili nešto sasvim drugo”, rekao je Baćićanin za Sto plus radio.

Foto: Radiostoplus.com

Projekat finansira Grad Novi Pazar, a sprovodi ga muzej “Ras” u saradnji sa Sarajevskim muzejom i Arheološkim institutom iz Beograda.

Ovo arheološko istraživanje su odobrili Ministarstvo kulture Srbije i Republički zavod za zaštitu spomenika.

Foto: Facebook / BNV

Za vrijeme vladavine sultana Abdul Azisa (1861-1876) sazidane su dvije nove kule na novopazrskoj tvrđavi – Kula motrilja i kula Džephana kao i magacin za smještaj oružja i municije, manja džamija, kao i nova kasarna.

Kula Džephana je porušena tokom Prvog svjetskog rata, a njeni ostaci, kao i drugi dijelovi tvrđeve uklonjeni su ili prekriveni zemljom 1965. godine kada je započeta izgradnja gradskog parka.

Izvor: Radiostoplus.com / Sandzacke.rs