Napuštaju Zukorlićevu BANU: Kurjak i Kurtćehajić formiraju novu akademiju

0
342

Poznati ginekolog Asim Kurjak i profesor Suad Kurtćehajić, inače članovi Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (pod kontrolom muftije Muamera Zukorlića, poslanika u Skupštini Srbije), uveliko rade na osnivanju nove akademije nauka i umjetnosti u Bosni i Hercegovini, saznaje “Slobodna Bosna”

Iako se čak spominjalo i vrijeme i mjesto osnivanja nove akademije (28. februar, hotel “Europa” Sarajevo), kako saznaje “Slobodna Bosna”, na osnivačku skupštinu ćemo još sačekati, jer je u startu došlo do sukoba mišljenja zbog naziva nove akademije. Profesor Kurtćehajić, koji je formalno još član Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), zalaže se da se nova akademija zove Bosanska akademija nauka i umjetnosti, dok su pojedini potencijalni članovi nove akademije hrvatske nacionalnosti bliži tome da se akademija zove “Kralj Tvrtko”.

Iako je od osnivača akademije pokušano saznati više detalja o njihovoj ideji, nijedan od njih o njoj nije želio govoriti. Šta više, nisu bili za to da se bilo šta piše o ovoj temi. Asim Kurjak iz Zagreba je preko posrednika poručio da u ovom trenutku ne želi govoriti o novoj akademiji, a profesor Kurtćehajić je zamolio da se ne piše o novoj akademiji dok se njeni osnivači ne usaglase o svemu, a posebno o nazivu akademije od kojeg skoro pa sve zavisi. “Slobodna Bosna” saznaje da je profesor Kurtćehajić čvrst u namjeri da se akademija mora zvati “Bosanska akademija nauka i umjetnosti“.

Dodikov kum u Bosanskoj akademiji!?

“Slobodna Bosna” nezvanično saznaje da su na spisku potencijalnih članova (ili spiska želja inicijatora) nove akademije, među ostalim, iskusni diplomata Igor Davidović, ekonomista iz Banje Luke Zoran Pavlović i, vrlo zanimljivo, prof. dr. Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci, nekadašnji ministar zdravstva Republike Srpske i ambasador BiH u Srbiji i kum Milorada Dodika. Na užem i širem spisku nalazi se barem 200 imena.

“Slobodna Bosna” prenosi da nisu uspjeli u namjeri da saznaju čime bi se bavila nova akademija, pored postojeće četiri u Bosni i Hercegovini. Navode da su između redova, u neformalnim razgovorima, od jednog od osnivača čuli da je generalno nezadovoljan radom Akademije nauka i umjetnosti BiH, a posebno time “što u nju u posljednjih 26 godina nije izabran nijedan profesor s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu bošnjačke nacionalnosti“. Ovaj osnivač nove akademije rekao nam je da je primjedba ostalim akademijama u BiH prefiks “hrvatska“ i “srpska“ i da je došlo vrijeme za bosansku akademiju. Primjedba Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti je da se previše vezuje samo uz ime bivšeg muftije Muamera Zukorlića, pa su je već mnogi prozvali “Zukorlićeva akademija“.

ANU, HAZU, ANURS, BANU…

U Mostaru od 2014. godine postoji Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u BiH (HAZU), u Banjoj Luci je 1993. godine osnovana Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), a u Sarajevu Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANU BiH) postoji još od 1966. godine. Pored ovih, imamo i spomenutu Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU) koja je pod pokroviteljstvom muftije Muamera Zukorlića osnovana 2011. u Novom Pazaru, ali joj je sjedište u Sarajevu. Upravo ovu akademiju Asim Kurjak je napustio u martu prošle godine, nakon smrti akademika Muhameda Filipovića. Akademik Kurjak je napustio BANU rekavši da su tu instituciju nakon smrti Muhameda Filipovića preuzeli poluanonimusi te da polovina članova BANU-a nije objavila nijedan međunarodno prepoznati rad. Posebno je akademik Kurjak ukazivao i na netransparentnost u radu BANU-a s finansijama o kojima niko nije podnosio izvještaj. Prema svemu sudeći, od BANU-a se distancirao i akademik Kurtćehajić, iako to još nije objavio.

Izvor: Slobodna Bosna