Nema posla u Novom Pazaru bez partijske legitimacije, čak ni za doktore nauka

0
275
Foto: Ilustracija/Pixabay

Analiza dokumentacije koju je Sto plus radio prikupljao više mjeseci dokazuje da novopazarske škole zapošljavaju koga hoće, a do posla se može samo ako nemaju “nekog svojeg”. U suprotnom, džaba vam i odbranjen doktorski rad…

Većina prosvjetnih radnika, onih koji najbolje znaju kako su prethodnih godina dobijali posao na određeno vrijeme, na isti način su favorizovani i na javnim konkursima za prijem u stalni radni odnos, pokazuju kopije školskih dokumentacija.

Javna tajna da su prethodnih godina sve škole zapošljavale bez validnih kriterijuma, ikakve nezavisne spoljne kontrole, dokazana je i na “javnim“ konkursima na kojima se unaprijed znalo ko će i zašto biti primljen u stalni radni radni odnos.

Kako su učitelji, nastavnici i profesori zapošljavani u prethodnih desetak godina, najbolje znaju oni sami, ali je nepobitna činjenica da se većina njih samo pojavljivala u zbornicama sa rješenjima direktora o zapošljavanju na određeno vrijeme i nastavljali da rade godinama.

Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez političara, koji su odlučili da napokon prosvetarima “odreše“ ruke, kada je uslijedio i masovan prijem nastavnika, profesora i ostalog osoblja.

“Driblanje” zakonskih paragrafa

Jagma za rješenjima o stalnom radnom odnosu uslijedila je poslije vladine uredbe, objavljene (slučajno ?) prije posljednjih lokalnih i parlamentarnih izbora, a u kojoj se navodi da “prioritet imaju oni koji već rade“.

Time su, pored onih koji su uredno studirali sa solidnim prosjekom ocjena, priliku da mirno čekaju starosnu penziju dobili i vlasnici problematičnih fakultetskih diploma za koje niko nije čuo, oni koji su promijenili nekoliko fakulteta, studirali po 10 godina, imali prosjek jedva iznad šestice…

Pravilnici i bodovne liste poodavno su postali nebitne kategorije, jer su škole izričito navodile da nemaju obavezu rangiranja kandidata po bilo kakvim kriterijumima.

Kompletan tekst pročitajte na portalu radija Sto plus.

Izvor: Radiostoplus.com