NIJE PREKRŠEN KODEKS NOVINARA: Savet za štampu odbio žalbu Slahudina Fetića

0
313

Komisija za žalbe Saveta za štampu na sednici održanoj 31.1.2019. godine, jednoglasno je donijela odluku da tekstom “Krivična protiv Zukorlića“, objavljenom 10. januara 2019. godine dnevni list “Danas” nije prekršio odredbe Kodeksa novinara Srbije.

OBRAZLOŽENJE

Salahudin Fetić, dikrektor Sandžak televizije, podnio je žalbu Savetu za štampu navodeći da je u spornom tekstu, namerno ili ne, ta televizija “indirektno je predstavljena u jako negativanom kontekstu, kao TV koja služi samo jednoj politici, neobjektivnom i pristrasnom, te medijem koji ne zastupa javni interes već interes jedne političke partije”. Istakao je da je prekšena tačka 1 poglavlja Istinitost izveštavanja i to time što je autorka teksta navela da je lider Stranke pravde i pomirenja i narodni poslanik Muamer Zukorlić, govorio na “svojoj Sandžak Televiziji”.

Fetić je objasnio da Zukorlić nije vlasnik televizije, što se može proveriti u APR-u, niti ima uređivačke ingerenicije ili uticaj na uređivačku politiku, iako je tačno da je, kao rektor Internacionalnog univerziteta, utemeljitelj i osnivač TV Universal, kao dela Fakulteta za žurnalistiku, ta televizija je kasnije promenila naziv u Sandžak televizija.

Foto: Medin Halilović

U odgovoru na žalbu, glavni i odgovorni urednik lista „Danas“ Dragoljub Petrović istakao je da su u tekstu verno prenete Zukorlićeve oštre kritike (pominje se i fašizam) na račun stanja u lokalnom zdravstvu i rada Opšte bolnice u Novom Pazaru, kao i odgovor direktora Opšte bolnice dr Meha Mahmutovića i najava da će podneti tužbu protiv Zukorlića. “Izjave su dali dvema lokalnim televizijama, a podnosiocu žalbe Fetiću, u celom tekstu, smeta izgleda samo jedna reč “SVOJOJ“, koja se odnosi na TV Sandžak.

Početak drugog pasusa teksta “Nedavno je lider Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik Muamer Zukorlić, na svojoj TV Sandžak, govorio o stanju u novopazarskom zdravstvu“. Dok smo za RTV Novi Pazar, za koju je govorio dr Mahmutović napisali samo ‘TV bliska vladajućoj opciji’. TV Sandžak nismo pominjali u ‘negativnom kontekstu’, ‘kao TV koja služi samo jednoj politici, neobjektivnom i pristrasnom’, kako pominje Fetić, niti smo se bavili vlasničkom strukturom“, navodi se, između ostalog, u odgovoru na žalbu.

Članovi Komisije za žalbe ocijenili su da je tekst korektno napisan i da njime ni na koji način nije prekršen Kodeks. Po mišljenju članova Komisije, iz teksta se ne može zaključiti da je postojala bilo kakva loša namjera novinarke da Sandžak televizuju predstavi kao medij koji služi jednoj političkoj opciji. Tekst daje opštu sliku situacije u Novom Pazaru i to što je za jednu televiziju navedeno da je “Zukorlićeva”, a za drugu da je bliska gradskoj vlasti u funkciji je razjašnjavanja loklanih prilika čitaocima kojima one nisu poznate.

Također, tekst ne ulazi u vlasničku strukturu televizije, a to što je, kako je navedeno i na sajtu te televizije, Muamer Zukorlić njen osnivač, dozvoljava novinarki da oceni da je on gostovao na “svojoj” televiziji. Što se tiče ostalih delova teksta, oni, po svemu sudeći, nisu bili sporni ni za podnosioca žalbe, pa je Komisija, zbog svega toga zaključila da “Danas” nije prekršio Kodeks novinara Srbije.