NOVI PAZAR OČEKUJE GOSTE IZ TURSKE: Dolaze da ispune Erdoganova obećanja

0
519
Foto: novosti.rs

Tokom nedavne posjete potpredsjednika Vlade Srbije Rasima Ljajića turskom gradu Bursa, u kojem se sastao sa svojim kolegom Hakanom Cavasogluom, dogovoreno je da delegacija ovog velikog privrednog i industrijskog centra uskoro posjeti Srbiju.

Privrednici iz Burse, među kojima je i mnogo Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka, zainteresovani su da ulažu u Novi Pazar i okolinu, ali i druge dijelove Srbije, kako bi dali doprinos razvoju ovog kraja i realizaciji sporazuma o saradnji koji su lane potpisali predsjednici dveju zemalja, Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan.

Turci bi da ulažu u proizvodnju zdrave hrane na Pešteru i Goliji, posebno u preradu i izvoz mesa iz Srbije, te u ovdašnju tekstilnu, obućarsku i industriju namještaja, pišu Novosti.

Tamošnja vlada, također, želi da pomogne izgradnju saobraćajnica na trasi Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin, te učestvuje u izgradnji dijela Koridora 11 preko Peštera.

Kao dobar pokazatelj poboljšanja saradnje između Turske i Srbije, Rasim Ljajić navodi podatak o tome da je robna razmjena između dvije zemlje lane porasla za 21 odsto.

Podsjetimo, srpsku delegaciju u Bursi su još činili gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, zamjenik predsjednika opštine u Sjenici Mustafa Baltić, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Faruk Suljević i odbornik Skupštine opštine u ovom gradu Kasim Zoranić.