Novi Pazar / U 2017. godini jedna osoba zaražena virusom HIV

0
860
Foto: radiostoplus.com

Tokom 2017. godine na teritoriji Novog Pazara registrovana je jedna osoba zaražena virusom HIV (humana imunodeficijencija), rečeno je danas radiju Sto plus u Zavodu za javno zdravlje ovog grada.

Direktor ove zdravstvene ustanove Šefadil Spahić izjavio je da je u posljednje dvije godine, otkako u Novom Pazaru postoji Zavod za javno zdravlje, anonimno testirano 350 seksualno aktivnih osoba i da su rezultati svih bili negativni.

“Međutim, u ovoj godini smo imali prijavljen slučaj jednog muškarca za kojeg se sumnjalo da je HIV pozitivan. Analize su urađene i na Infektivnoj klinici u Beogradu i ta sumnja je potvrđena”, kazao je Spahić.

Statistika inficiranih HIV virusom i oboljelih od side (sindrom stečene imunodeficijencije) u Novom Pazaru vodi se od 1984. godine.

“Do danas smo u Novom Pazaru registrovali ukupno devetoro zaraženih HIV virusom, od kojih je četvoro oboljelo i preminulo od side. Od tih devetoro, sedmoro je inficirano seksualnim putem, jedno putem krvi, a način zaraze jedne osobe nije poznat”, dodao je Spahić.

On ističe da su u Raški u tom periodu registrovane četiri HIV pozitivne osobe, sve četiri su i oboljele od side, a dvije su već umrle.

“U Tutinu još uvek nije registrovana niti jedna osoba zaražena HIV virusom”, rekao je Spahić.

Zavod za javno zdravlje će sutra, povodom Svjetskog dana borbe protiv side, u novopazarskim srednjim školama organizovati predavanja o toj bolesti, dok će u prostorijama te zdravstvene ustanove biti organizovano besplatno i anonimno testiranje na HIV virus, u periodu od devet do 13 časova.