Novi Pazar / U Gradskom parku otvorena ljetnja scena

0
496
Foto: Grad Novi Pazar

U prisustvu brojnih građana, ljudi iz javnog i kulturnog života i uposlenika u institucijama kulture sinoć je u Gradskom parku, u blizini jednog od bedema u Novom Pazaru, svečano otvorena ljetnje scena, posebno adaptirani prostor za održavanje kulturnih manifestaija i javnih događaja, javlja RTV Novi Pazar.

Okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade Republike Srbije i ministar Rasim Ljajić, koji je inicijator radova na uređenju kompletnog prostora Gradskog parka.

Scena će imati višestruki značaj i prvenstveno će služiti ljudima iz kulture, nevladinim organizacijama, umjetnicima, mladima i svima koji nude kulturne sadržaje.

Foto: Grad Novi Pazar

On je ukazao da je neposredno prije početka radova na uređenju ljetnje secne taj prostor bio veoma zapušten, često pretrpan otpadom na kom su se mogli naći i narkomanski špricevi te da su se na tom prostoru okupljali alkoholičari.

”Vidite na šta danas ovaj objekat liči. Ovo je jedna od najljepših ljetnjih pozornica u Srbiji. Poslije niške kulturne scene, sigurno je ovo najznačajnija scena u kulturno-istorijskom smislu, a verujem i u turističkom, kao i sa stanovišta upotrebne vrijednosti ovog objekta.

Foto: Grad Novi Pazar

Svi naši kulturni radnici dobili su mjesto za svoje izložbe, predstave i muzičke manifestacije. Verujem da će svakoga leta ovo biti prostor na kom će se okupljati veliki broj ljudi, tako da ovo moramo iskoristiti ne samo kao veliki istorijski objekat već i kao objekat sa velikim turističkim potencijalom”, rekao je Ljajić i naglasio da aktivnosti neće stati sa uređenjem ljetnje scene.

“Nećemo stati na ovome. Zapamtite, za godinu dana Gradski park nećete prepoznti. Kao što smo rekli prošle godine da Novi Pazar nećete prepoznati i vidite koliko se danas u Pazaru radi i gradi. Gradski park, to je prostor gdje će svaki turista moći da boravi skoro ceo dan. Radićemo i na restauraciji prvog bedema, počinjemo sa arheološkim istraživanjima, također radićemo i Kulu motrilju koja je simbol grada. A kada je simbol, ona onda mora da sija u najboljem elementu”, istakao je Ljajić na otvaranju ljetnje scene.

Foto: Grad Novi Pazar

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakavši “da je nekada ovaj bedem branio grad, a danas je ovaj prostor bedem kulture”.

“Odbrana od nekulture, primitivizma, a pre svega prostor koji će služiti afirmaciji Grada Novog Pazara, koji zazuzima značajno mjesto na kulturnoj mapi Srbije. Naš grad je jedan od onih koji najviše ulažu u kulturu, a prema izdvajanjima iz budžeta mi smo na prvom mjestu”, rekao je Biševac.

Foto: Grad Novi Pazar

Direktor Kulturnog centra Husein Memić izrazio je zahvalnost u ime svih kulturnih radnika, nevladinog sektora i svih onih koji će ubuduće koristiti ovaj prostor i najavio mnoštvo kulturnih sadražaja na ovom mjestu.

“Siguran sam da ćemo je koristiti na najbolji način i da će Novi Pazar biti ono što zapravo i jeste u poslednje dve-tri godine, grad koji neguje kulturu i jedan od gradova sa najviše kulturnih sadržaja”, rekao je Memić i podsjetio da je Kulturni centar u posljednjih nedjelju dana imao preko 4.000 posjetilaca.

Foto: Grad Novi Pazar

Izvor: Facebook / Grad Novi Pazar