NP / Počela sa radom jedinica za moždani udar

0
218
Foto: Grad Novi Pazar

U novopazarskoj Opštoj bolnici, na odjeljenju neurologije, počela je sa radom savremeno opremljena jedinica za moždani udar.

Uz Ministarstvo zdravlja Republike Srbije realizaciju ovog izuzetno značjnog projekta podržao je i Grad Novi Pazar, iz čijeg su budžeta izdvojena značajna sredstva za unapređenje uslova u zdravstvu.

“Izdvojlii smo 36 miliona dinara za izradu projekata neophodnih u procesu izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih odeljenja Opšte bolnice, kao i 19 milona za izgradnju angio sale. Dom zdravlja, za čije je uređenje opredeljeno 10 miliona uskoro dobija lift, što je veoma značajno. Ne zaboravljamo da je reč o centru prema kođe gravitiraju ne samo Novopazarci već ljudi iz regiona, a brojka od preko 300.000 pacijenata to potvrđuje”, kazao je gradonačelnik Biševac.

Foto: Grad Novi Pazar

Direktor Opšte bolnice dr. Meho Mahmutović ističe da je ključno pružanje stručne medicinske pomoći pacijentu u toku prvog sata nakon moždanog udara.

“Ako se u slučaju šloga, u prvih sat vremena pruži adekvatna medicinka pomoć, mogućnost preživljavanja se kod pacijenta povećava. Kod preživelih se, što je izuzetno značajno, smanjuje procenat invaliditeta koji nastaje kao posledica moždanog udara”, kazao je Mahmutović.

Foto: Grad Novi Pazar

Prema riječima specijalite neurologa dr. Mirsada Đerleka, formiranjem jedinice za moždani udar kompletirano je opremanje odjeljenja neurologije.

“Bavićemo se liječenjem neurološkoh bolesti pacijenata u izuzetnim uslovima. Što ranije nije bio slučaj. Novootvorena jedinica za moždani udar je najopremljenija koju Srbija trenutno ima, zbog čega posebnu zahvalnost dugujemo Gradu, menadžmetu Opšte bolnice Novi Pazar i resornom ministarstvu”, kazao je Đerlek.

Izvor: Sandzacke.rs