Nurković prijavljen zbog skrivanja milionskih tendera

0
1337

Uprava za javne nabavke proslijedila je Upravi za inspekcijske poslove inicijativu za pokretanje postupka protiv Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kojim rukovodi Osman Nurković, zbog nedostavljanja izvještaja o milionskim tenderima i nakon više od mjesec od isteka zakonskog roka.

Taj resor je lani planirao da na ime nabavki robe, usluga i radova potroši čak 193.088.296 eura, a koliko tih sredstava je zaista potrošeno još je nepoznanica. U planirani iznos potrošnje za proteklu godinu nijesu uračunati troškovi za gradnju autoputa, jer je u tom projektu Zakon o javnim nabavkama zaobiđen.

U Upravi za javne nabavke za “Dan” je potvrđeno da su inicijativu proslijedili inspekciji zbog kršenja zakona, te da su oni nadležni da preduzmu dalje korake.

Zakonom o javnim nabavkama propisano je da je svaki naručilac dužan da Upravi za javne nabavke najkasnije do 28. februara tekuće za prethodnu godinu, dostavi izvještaj o sprovedenim postupcima javnih nabavki i zaključenim ugovorima o javnim nabavkama. Izvještaj se dostavlja u pisanoj i elektronskoj formi.

Zbog kršenja zakona Nurkovićevom resoru prijeti kazna od 2.000 do 20.000 eura. Ministarstvo pomorstva i saobraćaja i lani je kasnilo sa objavljivanjem planova potrošnje.