Obilježen 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave

0
339
Foto: Anadolu Agency

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) nizom aktivnosti i manifestacija širom Sandžaka obilježava jedan od najvažnijih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Taj važan datum u Novom Pazaru obilježen je svečanom sjednicom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj je poseban gost bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. Njemu je tom prilikom uručeno i najveće priznanje, Plaketa Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Prisutne je na svečanoj sjednici pozdravio i čestitke povodom blagdana uputio predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo. On je u svom obraćanju ocijenio da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju tri važna pitanja.

“Jedno od pitanja su neprocesuirani zločini nad Bošnjacima koji su se desili devedesetih godina, potom neusklađenost nacionalne strukture u državnim ustanovama i javnom sektoru kao i Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina čiju reviziju očekujemo. Nakon revizije očekujem da ćemo biti aktivni sudionici u tom procesu. Oko nekih pitanja koja su važna za Bošnjake, verujem da ćemo naći konsenzus. Apsolutni konsenzus postigli smo o identitetskim pitanjima sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji”, rekao je na svečanoj sjednici povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo.

Foto: Anadolu Agency

Zadovoljstvo zbog prvog boravka u Novom Pazaru iznio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su Bošnjaci Sandžaka u Republici Srbiji organizovani i da djeluju koroz instituciju kakva je Bošnjačko nacionalno vijeće, čuvajući i negujući tako svoj identitet, jezik, kulturu i tradiciju.

“To je najbolji put da Bošnjaci ostvaruju sva svoja prava, koja im i pripadaju po Ustavu Republike Srbije ali i da razviju punu saradnju sa institucijama u Bosni i Hercegovini. Bošnjačka nacionalna vijeća osim u Srbiji, deluju u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, a Bošnjaci kao autohtono stanovništvo žive na Kosovi i u Makedoniji. Zato se javlja potreba institucionalne saradnje između Bošnjačkih nacionalnih vijeća u zemljama bivše Jugoslavije, ali i njihove intenzivnije saradnje sa institucijama u njihovoj matičnoj zemlji svih Bošnjaka, Bosni i Hercegovini”, rekao je na svečanoj sjednici povodom 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović.

Foto: Anadolu Agency

Džaferović je istakao činjenicu da Bošnjaci i Srbi dijele isti životni prostor, te da zajedno žive i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini. Zato je nužno, smatra on, učiniti sve na vraćanju povjerenja dva naroda, posebno dveju država. 

“Vraćanje povjerenja i bolja saradnja mogu se temeljiti isključivo na istini, pravdi i međusobnom uvažavanju. O ostvarivanju prava Bošnjaka u svakoj od država regije i mi iz Bosne i Hercegovine ćemo intenzivnije voditi računa. Budite uvjereni da će se naš glas po tom pitanju itekako čuti, kako kroz nacionalne institucije, tako i kroz institucije Bosne i Hercegovine”, rekao je Džaferović. 

Foto: Anadolu Agency

Dan bošnjačke nacionalne zastave, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na 3. redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine. Dan bošnjačke nacionalne zastave se slavi na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka, tada Muslimansko nacionalno veće Sandžaka. 

Izvor: Anadolu Agency