OČEKIVANO: Albansko vijeće jedina Suljova podrška

0
208

Albansko nacionalno vijeće pružilo je punu podršku inicijativi Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) za rješavanje statusa Bošnjaka i regije Sandžak, saopćilo je danas BNV.

U pismu predsjednika albanskog vijeća Ragmi Mustafe upućenom predsjedniku BNV Esadu Džudžu navodi se da je podrška inicijativi BNV upućena na osnovu međusobne saradnje dva nacionalna vijeća.

Suljova hrana za Dodika i projekat cijepanja Bosne

“Podržavamo Vaše napore da ostvarite volju bosanskog naroda Sandžaka za jednakost, pravdu i slobodu kao temelj demokratije i napretka koji osiguravaju integraciju u procese evropskih integracija zapadnog Balkana”, naveo je Mustafa.

Foto: sda.rs

Bošnjačko nacionalno vijeće objavilo je inicijativu kojom traži specijalni staus za Sandžak, koji bi podrazumijevao Ustav u čijoj bi izradi učestvovali stručnjaci Evropske unije.

O pitanjima iz svoje nadležnosti Sandžak bi donosio zakone i druga opšta akta, a Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima bio bi priznat status konstitutivnih naroda, kaže se u Incijativi i dodaje će ta regija imati skupštinu, guvernera, vladu, policiju i sudstvo.

Teritorija Sandžaka na kojoj se uspostavlja specijalni status obuhvata područja sadašnjih opština: Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

Izvor: Sandzacke.rs / Radio Sto plus