Oglasila se lista “Vakat je”: Kačapor pozvao Ugljanina na razgovor

0
239

Predsjednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin potvrdio je danas da ta stranka podržava inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak. Potpredsjednik vijeća i nosilac Liste ”Vakat je” prof. dr. Sait Kačapor poručuje da inicijativa nije donijeta u ime tog organa. Predjednik BNV Esad Džudžo, koji je spreman da ponudi rješenje, kaže da se mora voditi računa da ono bude prihvatljivo za obje liste.

Ugljanin je danas još jednom insistirao na podršci inicijativi Bošnjačkog nacionalnog vijeća o specijalnom statusu Sandžaka, koja je potekla sa sjednice Izvršnog odbora Vijeća, odnosno od strane vijećnika Liste “Samoopredjeljenje”, bez prisustva vijećnika liste “Vakat je”’.

Inicijativu je prihvatio i Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka čiji je Ugljanin predsjednik.

Ističući da se ovim vrši politizacija BNV, vijećnici liste “Vakat je prof. dr. Sait Kačapor’’ protive se inicijativi i podsjećaju da je ona donijeta bez njihove saglasnosti i učešća.

Foto: BNV

Prof. dr. Sait Kačapor kaže da većnici liste “Vakat je” ne prihvataju da je inicijativa donijeta u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

“Mi smo dobili poziv za sednicu Izvršnog odbora i pre utvrđivanja dnevnog reda, pred delegatima se se pojavili dokumenti o kojima niko sa liste ‘Vakat je’ nije imao pojma. Nismo bili u situaciji ni da pročitamo, a kamoli da pomognemo da se taj dokument donese na kvalitetan način. Izvršni odbor sa pet kandidata sa liste ‘Samoopredjeljenje’ bez obzira što naši kandidati nisu prihvatili da učestvuju u sjednici, smatrao je da je legitimno donio inicijativu o specijalnom statusu Sandžaka. Želim da kažem da mi ne prihvatamo da je to donijeto u ime BNV”, rekao je Kačapor.

Kačapor smatra da se nastala situacija može riješiti razgovorima na koje je pozvao Ugljanina, ali da još nije dobio potvrdan odgovor.

Esad Džudžo u izjavi za bh. magazin Stav podsjetio je da je on za predsjednika BNV izabran glasovima obje liste i da se o tome mora voditi računa. On je izrazio spremnost da ponudi svoj prijedlog rješenja statusa Sandžaka na način koji bi, prema njegovim riječima, bio prihvatljiv i pomirujući za obje liste.

Izvor: RTV Novi Pazar