Oglasio se Jusufović! Ovo je odgovor “nadlježnih” za postavljanje “barikada” na ulicama Novog Pazara!

0
312

Tehnički usporivači saobraćaja (ležeći policajci) postavljaju se u Novom Pazaru na osnovu zahtjeva građana, čiji osnov stručna komisija razmatra na samom terenu, rekao je danas predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja Mirsad Jusufović.

On je radiju Sto plus pojasnio da se građani peticijom obraćaju Gradskom vijeću, koje zahtjev prosljeđuje Savjetu, a oni šalju stručnu komisiju na teren i na osnovu njihove preporuke Vijeće donosi odluku, a same usporivače postavlja Direkcija za izgradnju grada.

“Kada se Gradskoj upravi obrati grupa građana koja tvrdi da su im djeca ugrožena, mi smo uvijek na njihovoj strani, jer smatramo da je važniji jedan dječiji život nego kinetički zglob ili jabučica na automobilu, koje se i neće upropastiti ako se vozi normalno i polako. Kada se bude smanjio broj vozača koji po gradu voze na neprimjeren način, onda ćemo imati i manje ležećih policajaca”, rekao je Jusufović.

On ukazao na različite potrebe građana koji žive u ulicama gdje ima usporivača saobraćaja, koji žele da zaštite djecu i sebe od brze vožnje, i samih vozača, koji tu ne žive.

“Svaki vozač koji se žali na određeni usporivač u određenoj ulici uvijek će bez problema potpisati peticiju da se isti postavi u ulici u kojoj on živi. Jednosmjerne ulice koje su poslednjih godina asfaltirane su postale maltene piste za vozače, jer znaju da im niko ne dolazi iz drugog pravca, ali tu uglavnom reaguju građani zahtjevom za postavljanje usporivača”, rekao je Jusufović.

On je dodao da se usporivači postavljaju posljednjih 20 godina, da je to nekada bio dio posla Zavoda za urbanizam i izgradnju grada, potom Direkcije za izgradnju grada, a posljednjih godina Savjeta za bezbjesnost saobraćaja, čija ingerencija je bezbjednost građana, a ne infrastruktura.

“Mi smo usporivače postavili u zonama škola, ali problem su nam oni školski objekti koji se nalaze na državnim putevima, poput škole u Lukarima, Avdo Međedović, Ćamil Sijarić, Meša Selimović, Halifa bin Zajed. Državnim putevima upravlja JP Putevi Srbije, a ne Direkcija za igradnju grada i oko ovih škola nemamo nikakve usporivače, iako za njima postoji potreba“, rekao je Jusufović.

Izvor: Radiostoplus.com