Oštre reakcije stručne javnosti: Muzej “Ras” i BNV skrnave sandžačku sevdalinku

0
632

Najava projekta novopazarskog muzeja “Ras” o snimanju CD-a sa 12 najpopularnijih sandžačkih sevdalinki uz opersko pjevanje i klavirsku pratnju, a uz finansijsku podršku Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministartva kulture Srbije, izazvala je oštre rekacije stručne javnosti u Sandžaku koja ocjenjuje da se radi o skrnavljenju sevdalinke.

Kako je u razgovoru za radio Sto plus najavio direktor muzeja Fuad Baćićanin, projekat muzeja bi se relizovao u saradnji sa pijanistom iz ovog grada Ademom Mehmedovićem i profesoricom solo pjevanja Muberom Škrijelj.

Direktor muzeja je istakao da bi se na ovaj način pjesme koje su se decenijama negovale i pjevale na prostoru Sandžaka sačuvale od zaborava.

“Planirano je da snimimo CD sa 12 najpopularnijih sandžačkih sevdalinki koje će na klaviru svirati naš mladi pijanista Adem Mehmedović, a izvodiće ih vokalna solistkinja Mubera Škrijej”, rekao je Baćićanin.

No, najava ovog projekta izazvala je burne reakcije stručne javnosti na društvenim mrežama gdje se u brojnim komentarima osuđuje namjera muzeja “Ras” i BNV i ocjenjuje da se radi o skrnavljenju sevdalinke kao tradicionalne muzičke forme i dijela kulrurne tradicije Bošnjaka ove regije i šire.

Screenshot / Šefćet Hamidović Ringo

Brojni su komentari ovim povodom, a mi vam ovom prilikom prenosimo neke od njih.

Doajen sevdaha Šefćet Hamidović Ringo iz Sjenice u svom komentaru navodi da se radi o još jednom skrnavljenju sevdalinke koja se nikada nije izvodila uz muzičku pratnju klavira i uz opersko pjevanje i, kako navodi, bez melizama i ukrasa koji krase ovu vrstu pjesme.

“U Priboju još uvijek živi najveći poznavalac sandžačke pjesme Omer Talović, ali šta vrijedi kad nam kulturu vode nepismeni ljudi koji pojma nemaju, ne o sandžačkoj pjesmi nego uopšte o opštoj obrazovanosti. Mogu zamisliti kako će to zvučati, od čega će se u mezaru prevrtati rahmetli Hamdija Šahinpašić. Sramota je da uopšte imate te sulude ideje”, kazao je Hamidović u svom komentaru.

Istaknuti kulturni radnik Meša Brničanin iz Prijepolja također je regovao na društvenim mrežama ovim povodom, navodeći da se radi o zloupotrebi i privatizaciji sevdalinke i da još uvijek postoje sandžačke sevdalije i Društvo za njegovanje sevdaha koji mogu na reprezentativan način baštiniti sevdalinku.

“Samo još fale klavir i truba, a možda i bendžo”, navodi Brničanin.

Sandžačke pružaju mogućnost svojim čitateljima da poslušaju i vide kako sve to zvuči i da li sve ovo liči na sevdalinku…

Najava izvanrednog projekta Muzeja. Danas su malo vježbali pa sam uhvatio jednu lijepu sevdalinku.Naši izvanredni umjetnici, Mubera Madzovic Skrijelj, Adem Mehmedović i Novopazarski muzej.Uživajte…

Posted by Fuad Baćićanin on Monday, August 26, 2019

Izvor: Sandzacke.rs