Osuđen pripadnik Crvenih beretki za silovanje Bošnjakinje

0
254
Foto: Ilustracija

Nikola Vida Lujić osuđen je prvostepenom presudom pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na osam godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinje Š. A.

Podsjetimo, on se teretio da je, kao pripadnik jedinice “Crvene beretke”, 20. juna 1992. u Brčkom, sa još dvojicom NN vojnika, došao u porodičnu kuću Š. A. kojoj je, uz prijetnju oružjem, naredio da mu preda zlato i novac, nakon čega ju je silovao.

Suđenje protiv Lujića, koji je od početka negirao optužbe i koji jučer nije bio prisutan u sudnici tokom izricanja presude, počelo je 3. decembra prošle godine. Oštećena je na jednom od glavnih pretresa posvjedočila kako ju je Lujić silovao.

Ilustracija: Shutterstock

Sud je utvrdio da su optužbe iz optužnice u potpunosti dokazane. Naime, Lujić je tražio od oštećene da mu da novac i zlato, a kada je to učinila, nasilno ju je odveo u kupatilo, zaključao vrata, uhvatio je za glavu, oborio u klečeći položaj, te svojim polnim organom nasilno izvršio nad njom oralnu obljubu.

Nakon toga joj je skinuo donji dio trenerke i silovao ju je. Ovog puta vaginalno.

Bila je u šoku, kada je pokušala da se umije, sagnula se prema lavabou da bi Lujić ovog puta svojim polnim organom pokušao prodreti u njen analni otvor. Potom ju je izveo iz kupatila, odveo u spavaću sobu, sve vrijeme prijeteći joj pištoljem, legao je na krevet, naredio joj da skine donji dio trenerke i legne na njega, nakon čega ju je ponovo silovao.

Ilustracija: Shutterstock

Tražila mu je da je ubije, a on joj je odgovorio da za to nije nadležan.

Sudsko vijeće je, između ostalog, utvrdilo da je oštećena ostavljena na milost osuđenom Lujiću, da i dan danas trpi psihičke posljedice, te da su svjedoci potvrdili da je pripadao “Crvenim beretkama”.

Inače, ovaj predmet je srpskom Tužilaštvu za ratne zločine ustupio Okružni sud u Doboju, s obzirom na to da Lujić, koji je državljanin Republike Srbije i sa prebivalištem u Srbiji, nije bio dostupan organima BiH.

Izvor: Danas