Otac stradalog studenta sumnja na opstrukciju, iz tužilaštva demantuju

0
261
Foto: radiostoplus.com

Novopazarac Mirsat Bakan, otac studenta koji je preminuo početkom marta nakon što ga je automobil udario na pješačkom prelazu u Beogradu, izjavio je danas da ni nakon skoro devet mjeseci istraga nije gotova i da sumnja da se vrši opstrukcija.

On je radiju Sto plus rekao da Saobraćajni fakultet u Beogradu nije uradio vještačenje situacije od 4. marta kada je njegovog sina Ernada (19), dok je prelazio Ulicu Cara Dušana u Zemunu, udario automobil kojim je upravljao Ivan M. (19).

“Prije par dana me je advokat obavestio da je Saobraćajni fakultet vratio predmet Trećem osnovnom tužilaštvu jer ono nije htjelo ili nije imalo oko hiljadu eura da plati vještačenje. Iako su im još početkom novembra dostavili cjenovnik i zatražili da plate, Tužilaštvo nije preduzelo ništa. Nudio sam da ja platim taj iznos, ali su mi rekli da to nije dozvoljeno”, kazao je Bakan.

Otac stradalog mladića vjeruje da se istraga vodi neprofesionalno, da nisu saslušani pravi svjedoci, poput onih koji su bili najbliži njegovom sinu, da vozač nije testiran na drogu i da nije provereno da li je imao probnu vozačku dozvolu.

“Smatram i da je greška to što je kvalifikovano da se djelo desilo iz nehata. Nije nehat voziti tolikom brzinom u blizini nekoliko škola i udariti pješaka na prijelazu, bez kočenja. Zbog toga ću uputiti žalbu Državnom vijeću tužilaca na rad postupajućeg tužioca”, najavio je Bakan.

On naglašava da porodica, iako na izmaku živaca, još uvijek ima povjerenja u pravosuđe i da se nada da će pravda biti zadovoljena.

Portparol Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu Ivan Marković odbacio je navode Bakana da se istraga vrši neprofesinalno, naglašavajući da su do sada završene sve istražne radnje, osim tog saobraćajno-tehničkog vještačenja.

“Tužilaštvo je tokom godine bilo u finansijskim problemima, račun nam je bio blokiran i tek nedavno je rebalansom budžeta popravljeno stanje, ali i pored toga smatramo da je iznos od 142.200 dinara, koliko je Saobraćajni fakultet tražio za vještačenje, previsok, a još su zahtjevali i da se plati unaprijed. Zbog toga smo odustali”, rekao je Marković.

On je dodao da će se Tužilaštvo uskoro obratiti Saobraćajnom fakultetu u Novom Sadu kako bi bilo urađeno i to vještačenje, nakon čega će, kako je najavio, protiv vozača biti podignuta optužnica zbog teškog djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

“Očekujem da sve bude završeno za godinu dana od smrti mladića, što je prihvatljivo za ovakvu vrstu predmeta”, izjavio je Marković.

Ernad Bakan je bio brucoš na Visokoj zdravstvenoj školi u Zemunu u blizini koje se i desila nesreća kada ga je, dok je prelazio ulicu na pješačkom prelazu, udario automobil. Od zadobijenih povreda, preminuo je dva dana kasnije.

Izvor: Radiostoplus.com