Otvoreno pismo: Tutinci traže da se Ugljanin izjasni

0
394

Na temelju činjenice da smo od 1990. godine SDA Sandžaka izgradili i očuvali kao svenarodni pokret Bošnjaka Sandžaka, da smo u proteklih 30 godina nesebično ulagali napore na zaštiti dostojanstva našeg naroda, smatramo da imamo obavezu da se obratimo građanima Sandžaka, a prvenstveno stanovnicima opštine Tutin, navodi se u otvorenom pismu čije su potpisivanje jučer započeli građani, članovi i simpatizeri SDA Sandžaka, ali i pojedinci iz drugih bošnjački partija iz Tutina.

U otvorenom pismu, u koje su Sandžačke imale uvid, između ostalog se ističe da u posljednje dvije godine “nakon tragične pogibije Šemsudina Kučevića, pojedini predstavnici SDA Sandžaka u lokalnim organima vlasti u Tutinu, koji nemaju nikakav izborni legitimitet ispoljavaju veliku bahatost, nepotizam i nesposobnost. Ta njihova bahatost više je nego jasna, a posebno je vidljiva ovih dana, kada više ne može  da se sakrije da je naša lokalna vlast ogrezla u kriminalu i korupciji.”

Ističući da su predstavnici  lokalnih organa vlasti “u posljednje vrijeme u bescijenje rasprodali veliki dio opštinske imovine, između ostalog, zemljište u centru grada i prigradskim naseljima, taksi parking, gradsku pijacu, a na posljednjem skupštinskom zasijedanju 26. decembra poslovni prostor u objektu Doma kulture”, prvi potpisnici pisma  ističu “da im, nalažost, logistiku u svim tim nečasnim poslovima upravo daje SDA Sandžaka”.

Oni su, između ostalog, ogorčeni i postupkom lokalnog ogranka stranke koji je iz članstva isključio jednog od njenih osnivača Esada Džudža i otišao korak dalje tražeći od Bajra Gegića da podnese ostavku na mjesto narodnog poslanika.

“Ovim činom SDA Sandžaka šelje poruku da se odriče svojih dostignuća i dovodi u pitanje opstanak i status prve i matične stranke svih Bošnjaka”, navodi se u pismu članova i simpatizeri SDA Sandžaka iz Tutina.

Na kraju otvorenog pisma javnosti, upućuje se poruka građanima opštine Tutin, ali i lideru SDA Sandžaka Sulejmanu Ugljaninu da je “očigledno da pojedini centri svjesno urušavaju sve vrijednosti koje su nas u najtežim vremenima držale na okupu. Imamo obavezu da budemo jedinstveni i odlučni u namjeri da promijenimo postojeće nepodnošljivo stanje u Tutinu, kao i odnos prema Tutinu svih onih koji misle da im Tutin i njegovi građani koriste kao neiscrpni rezervoar za glasanje”.

Ovim otvorenim pismom zatraženo je od predsjednika SDA Sandžaka dr. Sulejmana Ugljanina da se javno izjasni o postupcima organa lokalne vlasti  i povjereništva stranke u Tutinu.

“Zato pozivamo osnivače i članove SDA Sandžaka, kao i sve koji vjeruju i slijede političku filozofiju Alije Izetbegovića, sve one kojima je ‘Tutin na prvom mjestu, a Sandžak u srcu’ da podrže ovo naše obraćanje javnosti, navodi se na kraju otvorenog pisma građana Tutina.

Kako Sandžačke nezvanično saznaju, narednih dana potpisnici ovog otvorenog pisma sastaće se sa narodnim poslanikom SDA Sandžaka Bajrom Gegićem.

Izvor: Sandzacke.rs