OZBILJNO UZDRMANA: Definitivni raspad kijamet koalicije?

0
158

Sporazum o strateškoj saradnji dvije najveće bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije (SDP) i SDA Sandžaka, se raspada poslije odluke novopazarskog gradonačelnika Nihata Biševca da smjeni svog pomoćnika Emira Ašćerića, koji je kadar SDA Sandžaka, piše “Danas”.

Ašćeriću je zamjereno zbog komentara na svom Facebook profilu, posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Novom Pazaru i uručivanje 13 respiratora i druge medicinske opreme, okarakterisao kao “zloupotrebu i brutalnu političku kampanju”.

Iz SDA Sandžaka odgovoreno je saopćenjem, u kojem se navodi da je Ašćerić iznio stav svoje stranke “koji je podržan od celokupne demokratske javnosti, građana i slobodnih intelektualaca”.

Foto: sda.rs

“Psotupak gradonačelnika odslikava jedan netolerantan, isključiv i neprijateljski stav prema drugačijem mišljenju i slobodi govora. Ašćerić je smenjen zbog drugačijeg mišljenja, odnosno zbog iznošenja stava SDA Sandžaka.

Ovo je dokaz da u Sandžaku imaju samo dvije opcije, SDA Sandžaka kao autentična sandžačka opcija i Vučićeva velikosrpska opcija”, navedeno je u saopćenju stranke Sulejmana Ugljanina.

Osnivač SDP i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, ocijenio je da koalicioni partneri iz SDA “ništa nisu uradili da pomognu u borbi protiv korona virusa” i da “ni tri maske nisu obezbijedili, a kritikuju onoga ko obezbeđuje toliku medicinsku opremu”, ali i da dok se Vlada, predsjednik i lokalna samouprava bore da spašavaju ljudske živote, “drugi se, očito, bave virusnim profiterstvom”.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Gradonačelnik Novog Pazara, na optužbe koalicionog pratnera, kratko je odgovorio da “nema mjesta politikanstvu”. Ove dve partije od kraja decembra 2016. godine imaju potpisan sporazum o strateškoj saradnji, na osnovu kojeg su zajednički vladali u Novom Pazaru,Tutinu i Sjenici.

Koalicija je ozbiljno uzdrmana, prošle godine, kada su odbornici SDA u lokalnim parlamentima pokrenuli inicijativu o promeni imena ulica u ove tri opštine. U Novom Pazaru i Sjenici, ta tačka dnevnog reda nije prošla, a u Tutinu jeste.

“Pucanje” je nastavljeno kroz započetu predizbornu kampanju. SDA je dio vlasti u Novom Pazaru od aprila 2017. i od tada je Ašćerić pomoćnik gradonačelnika.

Izvor: Danas