Policija traga za pošiljaocem metka Islamskoj zajednici u Srbiji

0
183
Ilustracija

Novopazarska policija radi na identifikaciji pošiljaoca koverte Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji, u kojoj je nalazio školski metak umotan u pamučnu tkaninu, a o tome je obavešten i tužilac, saznaje nezvanično radio Sto plus.

Koverta sa metkom, stigla je u ponedjeljak, 4. novembra, sa poštanskim pečatom iz Beograda, na kojoj je kao ime pošiljaoca naveden Đorđe Petrović, sa adresom ulice Svetog Cara Lazara iz Orašca.

Orašac je naselje u opštini Aranđelovac, u široj javnosti poznat kao mjesto odakle je podignut Prvi srpski ustanak, a tu se od 2002. godine obilježava Dan državnosti Srbije.

U Mešihatu IZ navode da su zabrinuti, jer smatraju da je ova koverta sa metkom direktna prijetnja i jasna poruka pripadnicima islama da nisu poželjni u ovoj državi.

POVEZANI TEKST – Na adresu Mešihata Islamske zajednice upućen pištoljski metak

Oni su od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova tražili da svojim autoritetom pruže potrebnu zaštitu IZ i svim pripadnicima islama, ali i uvjerenje da je Srbija i njihova domovina u kojoj mogu živeti i osjećati se slobodno, u duhu svoje vjere i kulture, bez straha za život i bezbjednost.

Iz Mešihata apeluju na građane da održe prisebnost i da ne odgovaraju na provokacije.

Foto: Mešihat IZuS

Osim IZ u Srbiji, koverta sa metkom u pamučnoj tkanini jučer je iz Beograda stigla i na adresu Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH).

Policijski službenici su poslali kovertu Tužilastvu BiH na rasvjetljivanje slučaja, a u istragu se uključila i Agencija za istrage i zaštitu BiH.

Ranije, početkom ove godine, na adresu Mešihata stiglo je prijeteće pismo od izvjesnog Stefana Lazarevića iz Beograda, u kojem je vrijeđao islam i muslimane, a ovaj slučaj prema saznanju Sto plus radija još uvijek nije riješen.

Izvor: Radiostoplus.com