Poslanici traže reakciju nadležnih na Ugljaninove izjave o Sandžaku

0
210

Poslanici Skupštine Srbije na početku sjednice iskoristili su svoje pravo da postave pitanja nadležnim organima, a najviše riječi bilo je o Sandžaku i o Kosovu.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pitao je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto niko ne reaguje na, kako je rekao, separatizam lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina koji je nedavno ponovo pokrenuo pitanje uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak.

Prema Šešeljevim riječima, Ugljanin svojim izjavama o Sandžaku kao republici i okupiranoj teritoriji gdje je izvršen genocid nad Bošnjacima prije 100 godina, čini delo veleizdaje, pa je pitao vladajuću stranku da li podržava Ugljanina, s obzirom na to da je u nekim gradovima sa njim u koaliciji.

Aleksandar Šešešlj / Foto: Beta

Poslanik Socijalisitčke partije Srbije (SPS) Đorđe Milićević rekao je da Ugljanin nema podršku vladajuće koalicije i pridružio se Šešeljevim zahtjevima.

On je istakao da Ugljanin sada od međunarodne zajednice traži rješenje statusa Sandžaka, a dok je od 2008. do 2014. godine bio ministar za regionalni razvoj, govorio je da je Srbija naša zemlja i nije pokretao nikakva pitanja.

Foto: N1

I Đorđe Vukadinović iz grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije zatražio je da se nadležni izjasne povodom izjava pojedinaca koje zadiru u ustavni poredak države.

Za njega je, dodao je, veća nevolja što neodgovorne izjave poput Ugljanina daje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i to pred američkim senatorima.

Izvor: Beta / Radiostoplus.com