Potpisani ugovori o subvencijama za samozapošljavanje povratnika

0
129
Foto: SANA

U okviru projekta “Reintegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji” svečano su potpisani ugovori o dodjeli subvencija za samozapošljavanje sa 45 korisnika Dobrosusjedskim klubovima.

Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter-Samariter-Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a korisničke opštine na projektu su grad Novi Pazar, opština Sjenica, opština Tutin, dok su projektni partneri Regionalna razvojna agencija Sandžaka – SEDA i Muslimansko humanitarno društvo “Merhamet – Sandžak”, navodi se na zvaničnom sajtu grada Novog Pazara.

Osnovni cilj projekta je stvaranje dostojanstvenih uslova života za povratnike kroz intezivnu socio-ekonomsku podršku u cilju održive (re)integracije i unapređenja reintegracionih mehanizama u tri grada u Sandžaku.

Projekat u vrijednosti od 1.226.000 evra je finansiran sredstvima njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ i traje do kraja 2021. godine.

Foto: Grad Novi Pazar

Proteklih mjeseci korisnici su imali priliku da pohađaju intezivne biznis obuke i pripreme poslovni plan, a 45 korisnika je podržano u realizaciji svoje ideje kroz dodjelu sredstava za njenu implementaciju.

Vrijednost grantova po korisniku iznosi do 3.000 eura. Podržano je 19 korisnika iz Novog Pazara, 12 iz Tutina i 14 korisnika iz Sjenice. Od toga 11 žena je dobilo sredstva za pokretanje sopstvenog posla.

U okviru projekta će u narednom periodu biti dodijeljeno još 45 grantova, što ukupno čini 90 dodijeljenih grantova prodviđenih projektom.

Proizvodnja lake konfekcije, proizvodnja tradicionalnih jela, hortikultura, grafički dizajn, internet kafe, kompjuterska 3D obrada metala, otvaranje fitnes centra, poljoprivredna proizvodnja, perionica tepiha, fasadersko-molerski radovi, auto servis, otvaranje stolarske radionice samo su neke od poslovnih ideja koje će biti podržane podjelom sredstava za njihovo pokretanje.

Foto: SANA

Proteklih mjeseci više od 100 korisnika su imali priliku da pohađaju intezivne biznis obuke i pripreme poslovni plan, a 45 korisnika je podržano u realizaciji svoje ideje kroz dodjelu sredstava za njenu implementaciju.

Pored ekonomske komponente, kroz psihosocijalnu podršku – radionice u okviru projekta u dosadašnjem periodu, za više od 1.500 djece i mladih na više od 450 radionica organizovana je podrška u savladavanju školskog gradiva, učenju jezika kao i razvoju kreativnih veština u tri Dobrosusedska kluba (Novi Pazar, Sjenica i Tutin), otvorena u okviru projekta.

Radionice će se nastaviti sa realizaciom i u toku cijele 2021. godine, a prijave su u toku u Dobrosusedskim klubovima.