Povjerenik naložio Biševcu objelodanjivanje informacija o posmrtnim ostacima pronađenim na Hadžetu

0
214

Povjerenik za informacija od javnog značaja Milan Marinković naložio je gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu da bez odlaganja, a najkasnije u roku od pet dana, dostavi odgovore na pitanja o rezultatima analiza posmrtnih ostataka više osoba pronađenih prilikom kopanja temelja za novu zgradu Hitne pomoći u Novom Pazaru. 

Ni poslije tri godine javnost u Novom Pazaru nije obaviještena o ovom slučaju, iako je gradonačelnik Biševac u avgustu 2017. godine kazao da je u saradnji sa Tužilaštvom formirana komisija i da će javnost obavijestiti čim dobije prve rezultate. Međutim, od tada do danas tajac. Ni jedna riječ ili informacija nije dostavljena na ovu temu.

Sandžak TV je kontaktirala kabinet gradonačelnika Novog Pazara kako bi dobili odgovore na sljedeća pitanja:

– Da li su rezultati stigli i kada?
– Da li je utvrđeno porijeklo posmrtnih ostataka?
– Gdje se čuvaju posmrtni ostaci?
– Da li su i na koji način posmrtni ostaci sahranjeni?
– Da li je grad Novi Pazar dobio odgovor na dopis koji je upućen nadležnim institucijama (Ministarstvu pravde, Višem javnom tužilaštvu, Republičkom javnom tužilaštvu i Odjeljenju Specijalnog suda za ratne zločine) i kakav ste odgovor dobili?

Foto: Arhiv

Kako Sandžak TV nije od Biševca dobila tražene odgovore, obratili su se se Povjereniku za informacije od javnog značaja, koji je gradonačelniku dao rok od pet dana da dostavi sve potrebne informacije.

Ovo pitanje je jako osjetljivo iz razloga što se osnovano sumnja da radi o posmrtnim ostacima Bošnjaka koji su komunističke vlasti likivdirale 1945. godine i pokopale ih na Hadžetu.

Sam tok prikupljanja posmrtnih ostataka izazvao je burne reakcije Novopazaraca jer su pronađeni posmrti ostaci pakovani u kartonske kutije od čipsa.

Protiv ovog rješenje Povjerenika nije dopuštena žalba, pa će gradonačelnik Biševac ili dostaviti tražene informacija ili će se postupak nastaviti pred Upravnim sudom u Beogradu.

Izvor: SANA