POVRATAK KOŠTUNICE! Ovako danas izgleda bivši koalicioni partner Sulejmana Ugljanina (FOTO)

0
301
Vojislav Koštunica u Tutinu 2006. godine / Foto: Nedžad Smailagić

Bivši predsjednik SR Jugoslavije i bivši premijer Srbije dr. Vojislav Koštunica ne pojavljuje se u javnosti poslije povlačenja iz politike, ali je danas primećen i fotografisan u jednoj prodavnici, prenio je portal Srbija Danas.

Bivši premijer fotografisan je u kako stoji u redu na kasi. Na sebi nosi običnu zelenu majicu, crne pantalone i sandale.

Koštunica je bio predsjednik Demokratske stranke Srbije od njenog osnivanja (1992) do 2014. godine.

U vrijeme dok je bio premijer Srbije, Vojislav Koštunica i nosilac Liste za Sandžak Sulejman Ugljanin potpisali su 22. septembra 2005. godine koalicioni sporazum, prema kojem su članovi Liste za Sandžak dobili mjesto u Vladi Srbije.

Foto: Twitter

Podrškom samo dvojice poslanika u republičkom parlamentu Koštuničinom kabinetu, Lista za Sandžak dobila je tri zamjenika ministra u Vladi Srbije, po jednog u ministarstvima – prosvjete i sporta, za državnu upravu i lokalnu samoupravu i za kapitalne investicije.

Poslanik Liste za Sandžak Esad Džudžević dobio je mjesto zamjenika ministra za prosvjetu i sport, poslanik Bajram Omeragić za kapitalne investicije, a advokat iz Sjenice Nusret Nuhović zamjenik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Omeragić je istovremeno bio imenovan u Savjet Vlade Srbije za evropske integracije.

Inače, Lista na Sandžak ta dva poslanička mandata dobila je zahvaljujući tome što je bila u koaliciji sa Demokratskom strankom.

Vojislav Koštunica u Tutinu 2006. godine / Foto: Nedžad Smailagić

Zašto ugovor Ugljanin-Koštunica?

Ugljaninovi politički oponenti u Sandžaku optuživali su ga da je sa mjesta predsjednika Opštine Novi Pazar izvršio pronevjeru opštinskih sredstava, smatrajući da je ulazak u Vladu Srbije način da se izbjegne odgovornost pred pravosudnim organima.

“Zašto ugovor Ugljanin-Koštunica? Ugljaninu je taj ugovor trebao i njegov eventualni ulazak u Vladu sa svojim ljudima da bi se spasao zatvora. A desilo se to da je sa budžeta Opštine Novi Pazar za četiri godine nestalo oko osam miliona eura. Iz tog razloga su pokrenute krivične prijave protiv Ugljanina, pa i nesuđenog zamjenika ministra Bajrama Omeragića, zatim Sadika Ugljanina, brata Sulejmana Ugljanina, bivše predsjednice Opštine i tako dalje. Ukupno protiv osam najbližih saradnika, pa dakle i ovi koji danas pretenduju da budu zamjenici ministara u Vladi Republike Srbije”, izjavio je za RSE tadašnji predsjednik Skupštine Opštine Novi Pazar Azem Hajdarević.

Prilikom posjete Novom Pazaru oktobra 2006. godine, Koštunica i Ugljanin pozvali su građane Sandžaka da potvrde novi ustav na referendumu 2006. godine.

Ugljanin je tada govorio da je potrebno potvrditi novi ustav kako bi se napravio diskontinuitet sa “Miloševićevom politikom i ustavom”. Ugljanin je kazao da će se novim ustavom stvoriti i uslovi za novi razvoj sandžačkog regiona i cijele Srbije.

Izvor: Sandzacke.rs