Prelević: Ćirilićni potpis ubistva Olivera Ivanovića

0
618

Ubistvo Olivera Ivanovića je politički motivisano, moguće je da u pozadini stoje kriminalne strukture, ali je malo vjerovatno da je riječ o albanskom faktoru, zaključuju sagovornici Danasa.

“Dovoljno je samo da pogledate na šta ovih dana liči program televizije Pink i državni tabloidi, pa da shvatite da ubistvo Olivera Ivanovića može biti samo političko”, poručuje beogradski advokat Božo Prelević, koji je lično poznavao i sarađivao sa ubijenim liderom Građanske inicijative SDP.

Prema njegovim riječima, Ivanović je ukazivao na kriminal i zbog toga sebe izložio ogromnim opasnostima, jer je sjeverni deo Kosova, kako ocjenjuje, eldorado i sigurna kuća za mafiju. On objašnjava da se mafijaške strukture koje sarađuju sa državom, u srpskim opštinama na sjeveru bave veoma unosnim poslovima, na prvom mjestu trgovinom narkotika, ali i pranjem para.

“Zato, kada pogledate na šta je bila usmjerena kampanja Ivanovićeve stranke, uz činjenicu da je i njegov kum ubijen, a da su ljudi napustili partiju čiji je bio predsjednik zbog prijetnji, iz svega toga vidite koliko je on bio izložen. U ovom trenutku donositi zaključke ko je to učinio, bez ikakvih dokaza, djeluje neozbiljno, ali moj osjećaj je da je potpis tog ubistva na ćirilici”, smatra Prelević.

Božo Prelević

Prema mišljenju Bože Prelevića, male su šanse da će zbog Ivanovićevog ubistva neko biti uhvaćen. Prelević ocjenjuje da mi živimo u zemlji u kojoj socijalisti i radikali stalno pričaju da su ugroženi, a uvijek ubijaju demokrate. On podsjeća da je u Srbiji, uvijek kada je ubijen neki demokrata, ubica uvek dolazio iz “mafijaško-patriotskih” krugova. Prelević zbog toga tvrdi da postoje dvije Srbije, i da to samo budala ne vidi.

“Međutim, to nisu one dvije Srbije kako ih oni dijele, na patriotsku i građansku. Riječ je naime o podjeli na kriminalnu i onu drugu. Ta kriminalna, mafijaška Srbija je ekstremno moćna i ona je ojačala u posljednjih pet godina”, upozorava Prelević.

On ne vjruje u, kako ih je nazvao, spinovanja prorežimskih medija, o tome da su Ivanovića ubili Albanci, jer je on bio predstavnik građanske opcije. Prelević tvrdi da razlog likvidacije ne može biti ni osnivanje suda za ratne zločine na Kosovu, jer Ivanović nije bio učesnik rata, tako da ne bi mogao da bude ni svjedok. Beogradski advokat ističe da će sve biti urađeno kako bi se proizvele magla i buka, kako bi slučaj ostao nerasvijetljen i dodaje da nema nimalo povjerenja u koaliciju Rakić – Haradinaj (Goran Rakić, predsjednik Srpske liste i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice, i Ramuš Haradinaj, premijer Kosova).

Prelević završava riječima da i sama odluka porodice da Ivanović bude sahranjen u Beogradu pokazuje od koga je mogao da dođe nalog za njegovu likvidaciju.

General Momir Stojanović, bivši direktor Vojnobezbjednosne agencije i nekadašnji predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, ocijenio je da iza ubistva Ivanovića najvjerovatnije ne stoji albanski faktor.

Foto: EPA-EFE

“Moja ocjena je da iza toga ne stoji albanski faktor jer su oni mogli da ga ubiju kad su htjeli, a to nisu učinili. Naravno, ne izuzimam ni tu mogućnost. Ipak, moje lično mišljenje je da je ovo ili politički motivisano ubistvo ili djelo kriminalnih grupa na sjeveru Kosova”, rekao je Stojanović.

Stojanović je političku motivisanost objasnio činjenicom da se ubistvo dogodilo u vrijeme kada su počinjali novi pregovori o Kosovu u Briselu, a Ivanović, koji je bio “izuzetno poštovan u srpskom narodu na Kosovu”, “nije htio da se složi sa izdajom tog dijela Srbije”. Prema načinu ubistva, pak, moglo bi se zaključiti da bi iza njega mogle da stoje i kriminalne grupe, kazao je on, uz zaključak da je ubijen “častan čovjek i veliki srpski patriota”.