Prijedlog SDA o 1.000 potpisa ili HAOS NA POLITIČKOJ SCENI Sandžaka

0
222
Foto: SDA Sandžaka

Predstavnici SDA Sandžaka učestvovali su danas na okruglom stolu vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Generalni sekretar ove partije Ahmedin Škrijelj u obraćanju medijima nakon završetka sastanka rekao je da SDA Sandžaka zatražila da se smanji broj potpisa potrebnih strankama manjinskih naroda za učešće na izborima u Srbiji.

Prema SDA Sandžaka, broj potpisa za manjinske stranke bi trebao da bude 1.000 umjesto 10.000. Osim toga, zatraženo je da se zadrži proporcionalni sistem, ali da Srbija više ne bude jedna izborna jedinica, već da ih ima osam, od kojih bi Sandžak bio jedna.

Ukoliko bi kojim slučajem ovaj prijedlog stranke Sulejmana Ugljanina bio prihvaćen i ugrađen i izborno zakonodavstvo Republike Srbije, to bi na političkoj sceni Sandžaka stavorilo neviđeni haos iz više razloga.

Kao prvo, ovaj prijedlog ide na ruku SNS-u jer ni jedna mala stranka ne bi uspjela preći cenzus, i samo bi oduzimale medijsko vrijeme pravim predstavnicima manjina.

Osim toga, te male i lažne liste koje bi SNS najvjerovatnije pravio samo bi služile za izvlačenje novca za finansiranje izborne kampanje koji se dijeli ravnopravno svim učesnicima izbora.

No, i da nema tih lažnih listi, samo smanjivanje na 1.000 značilo bi da bi umjesto tri dosadašnje bošnjačke liste imalo najmanje desetak onih koji bi se prijavili za izbore. To bi toliko usitnilo bošnjačko biračko tijelo i stvorilo takvu konfuziju da bi broj bošnjačkih poslanika bio sveden na minimum.

Stoga je realno bilo očekivati da je prijedlog išao recimo na smanjivanje sa 10.000 potpisa na 5.000 a ne na 1.000 potpisa, tako da i najveći politički laik može uočiti šta to zapravo donosi u praksi.

Očigledno da je nekada najjača bošnjačka partija u Sandžaku u debelom problemu jer bi na predstojećim izborima teško prikupila neophodnih 10.000 potpisa podrške.

Ekipa političkih diletanata SDA Sandžaka koja učestvuje na pregovorima vlasti i opozicije u Beogradu, gledajući iz svoje uskostranačke perspektive, izlazi sa ovim prijedlogom ne shvatajući šta to zapravo znači na terenu.

Ono što je sigurno, gori prijedlog za Sandžak i Bošnjake nije mogao biti predložen, no, ostaje pitanje zbog čega i za čiji interes to radi delegacija SDA Sandžaka predvođena Ahmedinom Škrijeljom i Mirzom Hajdinovićem!?

Izvor: Sandzacke.rs