Prizren / Uz govorne specifičnosti, sačuvati i promovisati bosanski jezik

0
299

U povodu 30. godišnjice od ozvaničenja bosanskog jezika na Kosovu i 20. godišnjice od uvođenja nastave na bosanskom jeziku, u prostorijama Instituta “Yunus Emre” u Prizrenu u subotu je održan okrugli stol na temu “Bosanski jezik na Kosovu – aktuelni trenutak i izazovi”.

“Današnji okrugli stol u organizciji NVO Relax iz Prizrena je uz 30. godišnjicu od ozvaničenja bosanskog jezika i uz 20. godišnjicu od uvođenja nastave na bosanskom jeziku na Kosovu. Ovi značajni jubileji, nažalost, promiču skoro šutke, a ovim večerašnjim druženjem, želimo da podstaknemo unutar-bošnjačku debatu o društvenom, aktuelnom trenutku bosanskog jezika i šta nam je činiti u budućnosti kako bismo ga, uz naše govorne specifičnosti, sačuvali i promovisali”, rekao je na otvaranju moderator Mustafa Balje.

Panelisti na ovom okruglom stolu bili su dr. Sadik Idrizi, lingvista, istraživač, pjesnik, publicista i prevodilac dr. Muljaim Kaćka, doktor logopedskih nauka i doktorant bosanskog jezika i književnosti i Rešat Fazli, nastavnik bosanskog jezika, pjesnik, romanopisac i književni kritičar.

Pogledajte prilog Programa na bosanskom RTK2:

Izvor: info-ks.net