Prof. Alimanović: Zašto pvc stolarija na Mahmut-begovoj džamiji u Prijepolju?

0
313

Profesor bosanskog jezika i književnosti iz Prijepolja Sabahudin Alimanović oglasio se povodom postavljanja pvc stolarije na Mahmut-begovoj (Velikoj džamiji) u Prijepolju, od strane investitora Islamske zajednice u Srbiji.

“Čovjek koji se bavi onim što ostaje iza njega kao vrijednost, zna što je živio. Međutim, rušenje objekata iz starine ili skrnavljenje popravkama priznate autentičnosti, donosi mnogo štete za sva vremena. A to se upravo dešava u Prijepolju i našim džamijama, konkretno, Mahmut-begovoj džamiji”, napisao je prof. Alimanović. 

“Bio sam izričito protiv toga i ranije dok sam bio član Glavnog odbora IZ, i sad sam, ali sa mnogo manjom moći da bilo šta učinim da se ne prave greške koje su neoprostive. 

Zato se obraćam džematlijama  da dobro razmisle šta rade. Jer, bolje ga i ne raditi nego nakaradno. Bolje se strpiti nego se kajati.

Zamjenom starih drvenih prozora modernijim plastičnim prozorima ne narušava se samo autentičnost ovog izuzetnog vjerskog objekta već se odričemo naših izuzetnih predaka, njihovog truda i rada, njihove estetske percepcije, kulturološkog koda. Odakle nam pravo da tako nešto radimo?”, stoji u Facebook objavi prof. Alimanovića.