Puštena u rad toplana na biomasu u Priboju

0
301

Opština Priboj je, zahvaljujući projektu izgradnje toplane na biomasu, uz pomoć Vlade Srbije i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u značajnoj mjeri unaprijedila grijanje na svojoj teritoriji, ali je istovremeno ostvarila velike pomake u ekonomskom razvoju i racionalnijem trošenju budžeta, naglasio je predsjednik Opštine Lazar Rvović.

On je prilikom svečanog puštanja u rad toplane na biomasu kapaciteta 1,8 MW ukazao na značajne uštede u lokalnom budžetu i veće mogućnosti za otvaranje radnih mjesta.

Dodao je da je Priboj voljan i spreman da iskustva iz projekta u okviru kojeg opština prelazi sa “nečistih” i skupih goriva na biomasu prenese drugim opštinama kako bi se unapredio ekonomski i ekološki razvoj Srbije na lokalnom nivou.

Foto: GIZ

Riječ je toplani na drvnu sečku koja će grijati pribojske osnovne škole “Vuk Karadžić“ i “Desanka Maksimović“, te Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dječiji dispanzer.

Izgradnja nove toplane finansirana je iz fondova Vlade Republike Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Vrednost ove investicije je 126 miliona dinara, a tehničku podršku projektu pružila je organizacija GIZ.

“Ovo je za našu malu sredinu projekat od izuzetnog značaja. Na prvom mjestu je korist koju će imati naši đaci i omladinci – kvalitetno grijanje. Na drugom je ekološki efekat, a potom i ekonomski efekat. Moramo da vodimo računa o svakom dinaru i da se domaćinski ophodimo prema budžetu kojim raspolažemo. Pribojski privrednici uvidjeli su spremnost lokalne samouprave da pomogne na svim navedenim poljima, pa su se uključili nabavivši opremu i osposobivši se za proizvodnju drvne sečke koja se sad koristi kao biomasa. Sirovina dolazi iz našeg kraja, od naših preduzetnika, a to podrazumijeva i sigurnost u snabdevanju i nova radna mjesta”, objasnio je Rvović.

Foto: GIZ

Dodao je da je toplana koja je danas puštena u rad dio većeg projekta čiji je cilj da se u potpunosti u Priboju pređe na ekološke vidove grejanja.

“U startu smo oformili dobar, stručan tim, a imali smo i svesrdnu pomoć onih koji znaju da sistematski i strateški planiraju aktivnosti – Regionalne razvojne agencija Zlatibor i GIZ-a. Krenulo se od male kotlarnice u Priboju, a drugu fazu smo okončali danas, puštanjem u rad ovog postrojenja. U okviru treće faze u našem projektu zaključili smo nedavno trilateralni ugovor sa Njemačkom razvojnom agencijom KfW,

Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom finansija i radićemo veliku kotlarnicu od osam megavata vrednu šest miliona eura. Tada ćemo u potpunosti preći sa fosilnih goriva na biomasu, što je veliki rezultat u evropskim okvirima, ne samo u Srbiji”, naglasio je predesdnik pribojske opštine.

Foto: GIZ

Milica Vukadinović, rukovodilac programa “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”, koji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovodi GIZ, podsetila je na to da je pre dve godine Grad Pirot, kroz javno-privatno partnerstvo i uz podršku nemačke organizacije, u četiri škole realizovao program zamene kotlova na lož ulje kotlovima na biomasu.

“Projekat je trajao tri godine od ideje do realizacije. Kroz taj projekat i saradnju sa Gradom Pirotom, dosta toga smo naučili i shvatili koliko su važni dobri primeri iz prakse. Opština Priboj sada samo potvrđuje sve te lekcije koje smo naučili”, istakla je Milica Vukadinović.

Navela je da ideja za projekat u Priboju nastala 2016. godine, da je GIZ pružio tehničku pomoć ali da je tim iz pribojske opštine preuzeo palicu i nastavio sam. Naglasila je da bez dobrog, posvećenog projektnog tima kompleksni projekti iz bioenergije poput pribojskog ne bi bili realizovani.

Foto: GIZ

Milica Vukadinović je kazala da je primjer iz Priboja predstavljen nedavno i na međunarodnoj konferenciji o biomasi i energetici u Berlinu.

“Uverili smo se da u Priboju postoje vizionarski pogledi na ovo pitanje. A glavna poruka sa berlinske konferencije je da vizija mora da bude čvrsta, dok put do ispunjenja te vizije može i treba da bude fleksibilan. Vi imate viziju, godinama radite na tome da poboljšate grijanje za korisnike tih objekata, bitan vam je i ekološki, i sociološki, i ekonomski aspekt, a radite i na tome da u potpunosti pređete na korišćenje biomase koja vam je dostupna. Ovakvo postrojenje kreira radna mjesta, a privrednici su veoma sposobni, prepoznaju prilike i dobre partnere u javnom sektoru. Ovo je odličan primer kako se kreiraju uslovi za nova zapošljavanja i ekonomski razvoj lokalne sredine i kako se pozitivno utiče i na sveukupno smanjenje gasova sa efektom staklene bašte, kao i na trgovinski deficit na državnom nivou”, poručila je predstavnica GIZ-a.

Izvor: GIZ