Putin uručio najviši orden Damiru Jusupovu, pilotu, “pravom muslimanu”, ruskom heroju

0
597

Ruski predsjednik Vladimir Putin uručio je najviše rusko odlikovanje, Heroj Rusije, pilotu koji je uspio da bez problema prizemlji putnički avion na polje kukuruza nakon što je jato ptica ušlo u motore letjelice.

Iskusni kapetan, 41-godišnji Damir Jusupov, izjavio je da je brzo prizemljenje bilo jedina opcija i da se nije plašio toga. Kazao je kako se nadao da će kružiti nad aerodromom i normalno sletjeti kada su ptice onesposobile jedan od motora neposredno nakon što je uzletio s moskovskog aerodroma Žukovski.

Drugi motor aviona prestao je s radom nakon nekoliko sekundi.

Foto: TASS

On je prizemljio avion A321 aviokompanije Ural Arlines tako vješto u polje kukuruza da je samo jedan od 233 putnika hospitaliziran.

Putin je također dodijelio orden Heroj Rusije drugom pilotu aviona, 23-godišnjem Georgiju Murzinu i predao najviše ordenje posadi aviona.

Jučerašnj manevar Jusupova izazvao je poređenja s “Čudom na Hudsonu“ iz 2009. godine kada je kapetan Chesley Sullenberger sigurno spustio avion kojim je upravljao na njujoršku rijeku

Foto: TASS

Hudson nakon što su ptice onesposobile jedan od motora, spašavajući živote 155 putnika u letjelici.

“Nisam osjećao nikakv strah. Vidio sam polje ispred sebe i ponadao sam se da bih mogao izvesti prilično sigurno slijetanje. Pokušao sam da smanjim vertikalnu brzinu kako bi avion sletio što je moguće lakše”, izjavio je Jusupov novinarima.

Foto: TASS

Jusupov je pohvalio posadu aviona, koja je uspjela da evakuira putnike. Također je uputio izvinjenje putnicima što nisu doputovali do konačne destinacije – Simferopola na Krimu.

“Želim brzi oporavak svim koji su povrijeđeni i želim da se ne plaše letenja”, kazao je.

Foto: TASS

Prije nego što je postao pilot, Damir je radio kao advokat i živio u Sizranju u regiji Samara. Rinat Šarafutdinov, Damirov prijatelj i kolega, ispričao je za Moskovskij Komsomolets (MK) da je riječ o vrijednom porodičnom čovjeku, muslimanskom vjerniku.

“Damir Jusupov je radio kao advokat, a dugi niz godina bio je zamjenik predsjedavajućeg tatarske nacionalne kulturne autonomije sizranjskog gradskog okruga”, kaže Rinat Irfanovič koji ga je naslijedio na toj funkciji.

Foto: TASS

Sizranj je grad od nekih 170 hiljada ljudi. Mnogi dobro poznaju Damira. On je najpouzdanija, najplemenitija, najiskrenija osoba. U njega se čovjek može osloniti u svemu. Općenito, pravi musliman, piše MK.

Damir je čovjek velikog intelekta, ali tih. Niko se ne sjeća da je na nekoga podigao glas ili da je “planuo”, govore njegovi poznanici. Ali, uprkos suzdržanosti, u ovom 41-godišnjaku se uvijek osjećala izuzetna unutrašnja snaga, moglo se očekivati junačko djelo.

Od dječačkih dana sanjao je o nebu jer je i njegov otac bio pilot koji je letio na helikopteru Mi-8. Međutim, u mladosti nije prošao ljekarski pregled za pilota pa je završio Pravni fakultet, godinama radio kao advokat.

San je ostvario u zrelim godinama: Godine 2013. diplomirao je na Državnom univerzitetu civilnog vazduhoplovstva Sankt Peterburga, a odmah nakon stjecanja diplome zaposlio se u kompaniji Ural Airlines.

“Pošto je Damir muslimanski vjernik, prije nekoliko dana smo se čuli, jedan drugom čestitali Kurban-bajram. Iako je zbog posla preselio na Ural, često dođe u Sizranj, prije 2,5 mjeseca je došao na Ramazan”, priča Rinat Šarafutdinov i dodaje da je Damir Jusupov uzoran porodični čovjek koji dosta pažnje poklanja odgoju svoje troje djece.

Izvor: Fena / MK