Rahić: Džudžo je bio dobar predsjednik BNV

0
187

Povodom zahtjeva za ostavkom predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džuža, potpredsjednik ovog organa i vijećnik liste “Vakat je” Esad Rahić, izjavio je da je za smjenu Džudža, potreban čvrst i cjelovit dogovor oko funkcionisanja na dogovorenim principima, u protivnom vijećnici te liste, neće glasati za smjenu.

On je ponovio svoj stav da je poštenije da se ide na izbore i da glasačko tijelo odluči kakvo Vijeće želi.

“Nama mora biti kristalno jasna situacija za šta uopšte glasamo. Uz to tražimo argumentovano objašnjenje i obrazloženje zašto se gospodin Džudžo smjenjuje i šta donosi njegova smjena, jer ponavljam, po dubokom uvjerenju naše liste aktuelni predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća je vrlo korektno radio. Pri donošenju svake odluke tražio je konsenzus, saglasnost svih, izbegavajući preglasavanje i majorizaciju.

Osim toga, po našem čvrstom ubjeđenju, najvažnije je pitanje kako će Vijeće u budućnosti da funkcioniše. Šta se dobija sa traženom smjenom i da li će Vijeće bolje raditi u budućnosti? Ako će funkcionisati kao u posljednjih mjesec dana, onda bez obzira ko bio njegov predsjednik mi ne vidimo perspektivu takvom Veću”, rekao je Rahić.

Kriza u BNV kulminirala je današnjim zahtjevom grupe vijećnika liste “Samoopredeljenje” za ostavkom Esada Džudža na mjesto predsjednika i vraćanje njegovog mandata ovoj listi.

Esad Džudžo je u rekaciji na ovaj zahtjev rekao da je šokiran, ali ne i iznenađen, i da neće ponuditi ostavku na mjesto predsjednika BNV.