Rahić: Lista “Vakat je” će zvanično zatražiti da se Aziziju zatvore vrata BNV

0
240

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ugledni sandžački historičar Esad Rahić oglasio se nakon poziva na TV duel od strane predsjednika albanskog udruženja “Kosovo za Sandžak”, kontraverznog Ismeta Azizija, u kojem bi on trebao dokazati da u Sandžaku navodno ne postoje Bošnjaci, već da su to asmilirani Albanci.

Rahić je, odbacivši Azizijev skandalozni poziv, saopćio da će vijećnička lista “Vakat je” uputiti Bošnjačkom nacionalnom vijeću zvaničnu inicijativu da se Aziziju definitivno zabrani pristup i jednom za svagda zatvore vrata BNV-a zbog, kako je naveo, sve učestalijeg “bezobzirnog, drskog i grubog vrijeđanja cijelog bošnjačkog naroda”.

Rahićevu reakciju objavljenu na Facebooku prenosimo u cjelini:

“Gospodin Ismet Azizi nastavlja staru misiju, dobro prepoznatu i identificiranu od strane sandžačkih Bošnjaka. Njegova misija negiranja nacionalnog identiteta sandžačkih Bošnjaka je naišla na logističku podršku nekih političkih krugova i minorne grupe intelektualaca u Sandžaku iz samo njima poznatih interesa. U Sandžaku živi većinsko bošnjačko stanovništvo, kao što je na Kosovu većinsko stanovništvo albansko.

Ja veoma poštujem albanski narod, ali najviše na svijetu volim svoj bošnjački narod i nikada ne bih pristao da pripadam nijednom drugom narodu. Ja sa Bošnjak i time se dičim. On me poziva na debatu gdje ja treba da dokazujem da li moj narod postoji ili ne postoji? Pa to je bezobzirno, drsko i grubo vrijeđanje cijelog mojeg naroda i otvoreno negiranje bošnjačkog nacionalnog identiteta i nacionalne posebnosti. On svjesno ili nesvjesno svojim štetnim djelovanjem stvara razdor i svađa dva tradicionalno prijateljska naroda.

Od večeras Ismetu Aziziju su definitivno zatvorena vrata u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. VAKAT JE za ovakvu mjeru. Nevladinoj organizaciji “Kosovo za Sandžak”, biće oduzet i status konsultativno-participativni u BNV koji joj naša lista nikada nije ni dala. Zvaničnim predstavnicima Kosova i Albanskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji vrata su širom otvorena”, napisao je Rahić u objavi na Facebooku.

Izvor: Sandzacke.rs